the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Portugal
  5. Contaminar Arquitectos
  6. 2010
  7. Vidigal House / Contaminar Arquitectos

Vidigal House / Contaminar Arquitectos

  • 10:00 - 13 March, 2015
Vidigal House / Contaminar Arquitectos
Vidigal House / Contaminar Arquitectos, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 22

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. This single-family house is located on a triangular-like plot, next to a highway that crosses an extensive green area, near the city of Leiria. The house consists of two volumes that intersect as a closed angle, following the shape of the plot. The larger volume has its geometry marked by oblique lines, which rise from the ground.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The stairs, at the intersection point, is the generator of this three-floor volume, where different functions are organized: at the lower level is the basement with parking and storage; above are the social areas - the living room on the ground floor and a mezzanine upstairs. The other volume is smaller and seems to float in the air. The first-floor level looks like a white box that lays over a concrete block, pigmented in dark gray, which conveys a feeling of lightness.

Section
Section

The upper floor houses the private area with three bedrooms, and the ground floor contains the kitchen that opens up to a covered outdoor area with functional space. The living room is the core of Vidigal House, expanding over the surroundings through the large windows that shape their walls. The living experience of the spaces is extremely fluid and generous in natural light.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

View the complete gallery

Cite: "Vidigal House / Contaminar Arquitectos" 13 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/608267/vidigal-house-contaminar-arquitectos/> ISSN 0719-8884