the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Argentina
  5. MMCV
  6. 2012
  7. Salvador María del Carril 3816 / MMCV

Salvador María del Carril 3816 / MMCV

  • 12:00 - 27 March, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Salvador María del Carril 3816 / MMCV
Salvador María del Carril 3816 / MMCV, © Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

© Daniela Mac Adden © Daniela Mac Adden © Daniela Mac Adden © Daniela Mac Adden + 19

  • Architects

  • Location

    Villa Devoto, Buenos Aires, Argentina
  • Project Architects

    Sergio Mizraji, Jacquelin Cicchinelli
  • Project Area

    680.0 m2
  • Project Year

    2012
  • Photographs

  • Project Director

    Andrés Gagliardi
  • Site Manager

    Patricia Barragan
  • Structures

    José A. Zaldua
  • Construction

    KARPEL Hermanos S.R.L.
  • More Specs Less Specs
© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

Text description provided by the architects. The concept for this building was experimenting with a form of construction that could be transferred to other projects that the studio could do in the future, adapting it but not repeating it. We thus put the accent on the construction, finishes and development of a system, working on abstract and general ideas such as generating concrete ribbons and boxes to design the facade.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

With a non-traditional response for a corner lot and rectangular proportions, the building is setback from the two front lines further in the short side than the long side.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

This is a seminal project in terms of testing and experimenting with a technique which then would lead to a form of work, as the adoption of an overall height of 2.60 m. with a floor thickness of 0.40 m including beams and subflooring, where all building services and continuous ceiling are set. Here the use of interior and exterior framing begins to develop from floor to ceiling avoiding openings, and the resolution of the concrete structure as a material of the project, both in the classical sense of texture, as well as a defining element that allows the formation of an open floor from generating a "transition plan" with 0.60 m thick beams, average height, with variable widths between 0.60 and 1.00 m- that enable to vary the arrangement and section of the columns on the base and the rest of the building.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

This idea of an "extreme" open ground floor with circular columns, where the entire ceiling is at the same level and the halls don't have any light fixtures and instead incorporate them into the railings, was the starting point for new projects that evolved from this model.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

The ground floor contains the access, a machine room, elevator, and the service area of the first floor apartment. Also the garage where the height difference from the modulation of the housing plans absorbs the transition level which in this building is also adapted to obtain the proportions that we wanted in the facade.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

The first floor has an apartment across the entire level where the main rooms open onto the front and services to the back; upstairs are two duplex units, mirrored, which on the lower level have the most public spaces with double height dining room and private areas on top, with a courtyard in each unit, which one of the owners chose to close in order to turn into a spa area. On the top floor the duplex units have a terrace divided by a stone wall with a jacuzzi in situ and grills to the side of the party wall.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

This project is the starting point where constructive resolutions are applied, which then become part of the technique and way of working of the studio.

© Daniela Mac Adden
© Daniela Mac Adden

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
MMCV
Office
Cite: "Salvador María del Carril 3816 / MMCV" [Salvador María del Carril 3816 / MMCV] 27 Mar 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/607124/salvador-maria-del-carril-3816-mmcv/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments