the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Brazil
  5. Zemel + ARQUITETOS
  6. 2013
  7. Luis Anhaia Studio / Zemel + ARQUITETOS

Luis Anhaia Studio / Zemel + ARQUITETOS

  • 10:00 - 10 March, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Luis Anhaia Studio / Zemel + ARQUITETOS
Luis Anhaia Studio / Zemel + ARQUITETOS, © Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

© Maíra Acayaba © Maíra Acayaba © Maíra Acayaba © Maíra Acayaba + 29

  • Architects

  • Location

    Vila Madalena, São Paulo - São Paulo, Brasil
  • Project Architects

    Paula Zemel Pompeu de Toledo e Eduardo Chalabi
  • Collaborator

    Cristiano Zan
  • Project Area

    148.0 m2
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Assistant

    Fernando Milan
  • Construction

    Engenheiro Adolfo Droghetti - Construtora Nartex
  • Building Services

    Engenheiro Antonio Germano Saraiva - Proan
  • HVAC

    Miguel Paulo Jardini - Arconterma
  • Lighting

    Paula Zemel Pompeu de Toledo e Akemi Hizo
  • More Specs Less Specs
© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Text description provided by the architects. A small, hidden lot in Vila Madalena, in the west of Sao Paulo, was purchased to become the studio and office of a couple, each floor with separate access. With an area of just over 150 m², the design came from the release of the areas, incorporating complementary programs and furnishings that were unique to the new building.

To increase the space on the ground floor and first floor, all interior walls were removed and the soil was standardized with granite. With free plans, space is increased for large worktables.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Facade Planta Superior Roof Plan Corte B + 29

To meet the program, we used the support of furniture, a large exposed structural concrete ledge was created, which has a side opening and rises from ground to ceiling. As the house is masonry, this item helps support the first floor slab and wood roof - each upright concrete element works as a pillar and all end in a metal strap.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

The bookshelf has compensated modules that act as shelves or drawers, consistent with the program on the first floor. The openings and the shelf locks are in dialogue with the two sides of the house, integrating interior and exterior.

The same shelf also receives the staircase with independent access to the different environments. The floors play with the alternating concrete structure: hollow wood along the solid boxes and closed metal connected to hollow modules, where the logic between solid and void persists.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

The side setback sets the main entrance, revealing the intent of the owner and artist, Arthur Lescher, who had worked the concept in his exhibitions.

On the upper level, the slab was removed and the wooden trusses were restored, being exposed and expanding the space.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

The facade takes on a modern character with large openings framed by boxes of exposed concrete, resulting in cross ventilation and natural lighting.

Complementing the program, the bathrooms are designed as separate pavilions with the construction of a concrete tower. This black and monolithic structure reveals imperfections and some features of glazing are references to the work of Chinese artist Wang Shu.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

In spite of the boundaries of the site, the construction has two external areas, one in front of the house and one in the back, designed for lunches and informal meetings.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

Near the end of the project, the house was designed for a publishing house, the deck furniture, tables and chairs in the living room as well as the office furniture were designed to better meet the needs of users and functionality of the space.

© Maíra Acayaba
© Maíra Acayaba

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Luis Anhaia Studio / Zemel + ARQUITETOS" [Ateliê Luis Anhaia / Zemel + ARQUITETOS] 10 Mar 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/606943/luis-anhaia-studio-zemel-arquitetos/> ISSN 0719-8884