the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Bower Architecture
  6. 2014
  7. The Corner / Bower Architecture

The Corner / Bower Architecture

  • 18:00 - 10 March, 2015
The Corner / Bower Architecture
The Corner / Bower Architecture, © Shannon McGrath
© Shannon McGrath

© Shannon McGrath © Shannon McGrath © Shannon McGrath © Shannon McGrath + 10

  • Architects

  • Location

    Melbourne, Australia
  • Architect in Charge

    Jade Vidal
  • Design Team

    Jade Vidal, Chema Bould, Anna Dutton, Ben Shields, Rose Heeley
  • Area

    460.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

Text description provided by the architects. An integral part of our philosophy is that the best design solutions come out of the most difficult spatial problems. The brief for the Corner House presented us with the requirement for a relatively large house and interior spaces on a medium sized site. The challenge was how to satisfy this brief with a contemporary sustainable house that connected to a quality outdoor space and resulted in an exciting external expression that was sensitive to its surroundings.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

Rather than the traditional inclusion of front and rear gardens, the design concept sacrificed a rear garden in order to create a single, bigger front garden. The result of siting the new dwelling towards the southern rear end of the site to maximise the setback from the main frontage results in a house which is both exciting and restrained in its street presence, satisfying its brief and good sustainable design principles.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

External curves and screens soften the patterned sculptural façade, which floats above its concrete base. The variety of interior living spaces are filled abundant natural light, cross ventilation and warm materials, resulting in a comfortable and open low energy home all year round.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The Corner can be reduced into two simple ideas; a house with one high amenity garden and a broken down building mass. Once this was clarified during the design process many future design decisions could be made in regards to these two interlocking ideas – how building mass was broken down and softened, where the living spaces and bedrooms would be, how the entry would work and so on, the expression of the house to the street and passer-by and so on.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

We understand that the scale and proportion of a building is an essential priority in Architecture and aim to carefully balance these to achieve memorable outcomes. The Corner is sited, shaped and orientated to allow its owners to enjoy a liveable and welcoming house which interacts with landscape and streetscape.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
Cite: "The Corner / Bower Architecture" 10 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/606766/the-corner-bower-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments