the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Lithuania
  5. UAB Architektu biuras
  6. 2013
  7. Family House In Palanga / UAB Architektu biuras

Family House In Palanga / UAB Architektu biuras

  • 14:00 - 15 March, 2015
Family House In Palanga / UAB Architektu biuras
Family House In Palanga / UAB Architektu biuras, © Leonas Garbačauskas
© Leonas Garbačauskas

© Leonas Garbačauskas © Leonas Garbačauskas © Leonas Garbačauskas © Leonas Garbačauskas + 32

© Leonas Garbačauskas
© Leonas Garbačauskas

Text description provided by the architects. This is a four-member family house in a seaside resort town Palanga, Lithuania. The narrow site is located approximately a kilometer of pine forest away from the sea. It features a slope and is framed - by a street on the slope foot and a forest wall on top of the hill, towards the sea.

© Leonas Garbačauskas
© Leonas Garbačauskas

All living spaces are lifted above the street level and focused on the forest, while the utilitarian spaces are positioned on the lower level – consequently, establishing the reaction to the intricatelandscape besides sparing as much of the site for outdoor activities and for psychological perception of private spaciousness.

Floor Plan
Floor Plan

Through creative discussions it was decided to avoid the impression of a bulky hovering object that a single level living area dictates, therefore, the scheme was divided into three separate volumes corresponding with three functional zones: Children rooms with a dedicated bathroom and washroom are situated firmly on the ground, while the parents’ zone – a master bedroom with ensuite facilities – is lifted commandingly on a sleek tower leg, which serves as a storage space. The central zone houses a stairway, the main living areas on the first floor and a garage, an entrance hall and technical spaces on the ground floor.

© Leonas Garbačauskas
© Leonas Garbačauskas

The dismantling of the scheme also allowed for delicate adjustments of orientation for all elements accordingly. The children’s volume shifted to the South for light and warmth, parents’ volume – to the North for a cooler climate. The two also turned away from the main volume and its terrace for privacy.

© Leonas Garbačauskas
© Leonas Garbačauskas

The three volumes are united with a central transitional axis. Moving along it one can feel the slight changes in spaces (floor finishing that follows the direction of the axis throughout the house further enhances the sensation) and it translates into the internal scenario of the house – a gentle pulsation of spaces, light and orientation, attention to the surrounding nature, arrangement of lifestyle. As the clients have a keen eye for art, there appear places to incorporate it into the interior without it disrupting the calm flow of spaces and having it compete with the main interior attribute – the surrounding nature.

© Leonas Garbačauskas
© Leonas Garbačauskas

The house becomes like fingers of a hand submerged into sand, trying to palm it; the back façade seems like a funnel – catching the light, the wind, the nature. The project strives for an image of solidity and refinement as the façade is of Belgian handmade clinker, which is stacked and glued to eliminate gaps. On the other hand, the tower leg, sometimes wittingly placed art, axis and structure all add a touch of playfulness to the house - fitting the mood of its town.

© Leonas Garbačauskas
© Leonas Garbačauskas

View the complete gallery

About this office
Cite: "Family House In Palanga / UAB Architektu biuras" 15 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/603713/family-house-in-palanga-uab-architektu-biuras/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.