Zoom image | View original size
A busy doctor commissioned the renewal of this 128 year-old house to fulfil his desire for a modern and light-filled home with a connection to the outdoors. Situated on a narrow lot in a dense downtown neighbourhood, the renovation of this 135 s.m. residence also aimed to provide increased living space on the interior. However, in order to preserve the intimate rear garden, the design challenge was to ‘expand’ the interior space without increasing the footprint of the house. This was accomplished by a rethinking of traditional programme, utilizing built-in place elements and changes in ceiling heights to define spaces rather than walls, and by creating a powerful visual connection with the small backyard to extend the living space. The dark, cramped interior was carved out to create bright, airy spaces connected by an open plan. Materials and built-ins are designed to emphasize linearity - horizontal lines of rift cut white oak millwork, linear divisions of cabinets and display units, stacked strips of industrial felt on the fireplace, and long porcelain tiling with a linear pattern; they create the perception of expanding and stretching the space and direct the eye through the house towards the rear garden. View more View full description
Share Share