the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. Dubbeldam Architecture + Design
  6. Through House / Dubbeldam Architecture + Design

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Through House / Dubbeldam Architecture + Design

  • 12:00 - 6 March, 2015
Through House / Dubbeldam Architecture + Design
Through House / Dubbeldam Architecture + Design, © Bob Gundu
© Bob Gundu

© Bob Gundu © Bob Gundu © Bob Gundu © Bob Gundu + 18

      • Project Team

        Heather Dubbeldam, Jason LeBlanc, Bindya Lad, Oliver Dang, Jacob JeBailey, Johanna Bollozos, Lynden Giles, Suzanna MacDonald
      • Contractor

        DDF European Design
      • More Specs Less Specs
      © Bob Gundu
      © Bob Gundu

      Text description provided by the architects. A busy doctor commissioned the renewal of this 128 year-old house to fulfil his desire for a modern and light-filled home with a connection to the outdoors. Situated on a narrow lot in a dense downtown neighbourhood, the renovation of this 135 s.m. residence also aimed to provide increased living space on the interior.

      © Bob Gundu
      © Bob Gundu

      However, in order to preserve the intimate rear garden, the design challenge was to ‘expand’ the interior space without increasing the footprint of the house. This was accomplished by a rethinking of traditional programme, utilizing built-in place elements and changes in ceiling heights to define spaces rather than walls, and by creating a powerful visual connection with the small backyard to extend the living space.

      Ground Floor Plan
      Ground Floor Plan

      The dark, cramped interior was carved out to create bright, airy spaces connected by an open plan. Materials and built-ins are designed to emphasize linearity - horizontal lines of rift cut white oak millwork, linear divisions of cabinets and display units, stacked strips of industrial felt on the fireplace, and long porcelain tiling with a linear pattern; they create the perception of expanding and stretching the space and direct the eye through the house towards the rear garden.

      Through House / Dubbeldam Architecture + Design, © Bob Gundu
      © Bob Gundu

      The design also focuses on connecting the indoors with the outdoors. At the rear of the L-shaped house, large floor-to-ceiling glass panes on three sides blur the boundaries between inside and outside, extending the ground floor living space into the modest backyard. A continuity of materials carries through from the interior to the exterior on several planes, so that the exterior space is designed as an extension of the living space on the main floor.

      Second Floor Plan
      Second Floor Plan

      The interior flooring material continues uninterrupted outside to form an outdoor patio, and the stone kitchen counter extends along the south wall through the dining room and outside morphing into the built-in BBQ. In the open corner, an overhead wood and steel trellis is designed as a transition from inside to outside, creating the feeling of an exterior ceiling and defining an intimate outdoor room. The trellis also helps to screen the south and west sun in summer, while allowing light to bathe interior spaces in winter.

      © Bob Gundu
      © Bob Gundu

      At the centre of the house, lightfrom above brightens the interior and reduces the need for artificial lighting. A floating, open-riser stair is topped with a large overhead skylight, which allows light to penetrate deep into the interior. Varying shades of translucent blue panels as the stair guard unfold from the basement to the second floor, and on the upper level large panes of translucent glass define two bathrooms, drawing a bluish light into every area connected to the central stair.

      Longitudinal Section
      Longitudinal Section

      The open stair and operable skylight also create natural ventilation with a powerful stack effect, enabling the owner to live without air conditioning. An extensive green roof cools the house’s flat roofs and absorbs rainwater runoff, further reducing the house’s ecological impact. The result is a light-filled, airy home and an intimate outdoor courtyard that creates a serene retreat for a busy urban professional.

      © Bob Gundu
      © Bob Gundu

      View the complete gallery

      About this office
      Dubbeldam Architecture + Design
      Office
      Cite: "Through House / Dubbeldam Architecture + Design" 06 Mar 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/603463/through-house-dubbeldam-architecture-design/> ISSN 0719-8884
      Read comments
      Read comments