the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Argentina
  5. Nicolás Campodonico
  6. 2014
  7. T&G House / Nicolás Campodonico

T&G House / Nicolás Campodonico

  • 10:00 - 24 February, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
T&G House / Nicolás Campodonico
T&G House / Nicolás Campodonico, © Martin Lavayen
© Martin Lavayen

© Martin Lavayen © Martin Lavayen © Martin Lavayen © Martin Lavayen + 20

  • Collaborators

    Martin Lavayen, arq., Tomas Balparda, arq., Pablo Taberna, Ma. Virginia Theilig, arq., Soledad Cugno, arq.
  • Structures

    Ing. Carlos Geremía
  • Site Area

    320 m2
  • Built Surface Area

    145 m2
  • Semicovered Surface Area

    72 m2
  • More Specs Less Specs
T&G House / Nicolás Campodonico, © Martin Lavayen
© Martin Lavayen

Text description provided by the architects. The project for T&G House is located in a neighborhood near the center of the city of Rosario, in a consolidated urban area of single and double storey residential buildings. The construction rises on a lot with its facade to the north, on a small passage within this area.

© Martin Lavayen
© Martin Lavayen

The reinforced concrete beam that reconstructs the public facade takes up the height of the adjoining house (about four meters high). From this structure a flap divides the pedestrian from the vehicular access, generating a different height and depth for each of them. Once inside, the sequence of spaces: covered - open - covered - closed - covered - open and the different atmospheres produced by light and materials propose a series of circulations. These connect the street with green mass of citrus, mulberry trees and grasses growing at the back of the lot, and overlap with the farthest Oriental Plane trees. A side staircase leads to the upper floor, which closing the circulation relinks with the street and the neighborhood from elevated views.

Plan
Plan

The spaces of the house are made from concrete elements (precast and cast in-situ) that are supported on both party walls, respecting an order and modulation in plan and acquiring variations in section. These variations allow to provide spaces of different sizes and different light entries to animate the spaces and put them in tension.

© Martin Lavayen
© Martin Lavayen

The garden at the back of the lot faces south with regard to the house, connected by a deep gallery. This light condition was balanced with a light entry between the roof of the gallery and the living room, and by a skylight that takes light from the north above the bedroom floor.

© Martin Lavayen
© Martin Lavayen

The house explores various conditions of atmospheres from the relationships between spaces, light and exteriors.

View the complete gallery

About this office
Cite: "T&G House / Nicolás Campodonico" [Casa T&G / Nicolás Campodonico] 24 Feb 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/601643/t-and-g-house-nicolas-campodonico/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.