the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Landscape Architecture
  4. Spain
  5. Antonio Jiménez Torrecillas
  6. 2006
  7. Moorish Wall in Alto Albaicín / Antonio Jiménez Torrecillas

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Moorish Wall in Alto Albaicín / Antonio Jiménez Torrecillas

  • 03:00 - 25 February, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Moorish Wall in Alto Albaicín / Antonio Jiménez Torrecillas
Moorish Wall in Alto Albaicín / Antonio Jiménez Torrecillas, © David Arredondo y Alberto García
© David Arredondo y Alberto García

© Vicente del Amo © Vicente del Amo © Vicente del Amo © Jesús Torres + 26

  • Technical Architects

    Maria Jesús Conde Sánchez, Miguel Ángel Ramos Puertollano
  • Collaborators

    Michele Panella, Alberto García Moreno, David Arredondo Garrido, Michele Loiacono, Miguel Dumont Mingorance, Miguel Rodriguez López, Gustavo Romera Clavero, Erwan Blanchard,Maylis Vignau.
  • Engineer

    Manuel Guzmán Castaños
  • Consultants

    Emilia García Martínez, licenciada en Geografía - Nicolás Torices Abarca, licenciado en Historia del Arte - Carlos Misó Esclapés, escultor
  • Archeologists

    Daniel Campos López, Eusebio Alegre Paricio
  • Construction

    Entorno y Vegetación
  • Construction Manager

    Amaya Navarro Oteiza
  • Total Surface Area

    66538 m2
  • Built Surface Area

    56,7 m2
  • More Specs Less Specs
© Vicente del Amo
© Vicente del Amo

Text description provided by the architects. Opposite the hill of the Alhambra and the Generalife, the San Miguel hill frames the last stretch of the Darro valley and its Vega. This is a landscape absolutely linked to the city, natural and wild, but turned into a residual space, almost marginal, in which all sorts of trash and debris accumulated. It is also an area of transition to the new city, a city made of townhouses that touches slightly, amid its disorder, the incomplete fractured remains of the Moorish wall.

© Vicente del Amo
© Vicente del Amo
Elevation
Elevation

The void of San Miguel hill is a joint between two territories, a bare knoll, which full of time and history, links the city to its geography. What represented a defensive and organizational boundary of the city has changed its meaning completely and yet, continues to serve as a guide to read an urban model. The project preserves this landscape, necessary for the understanding of the city in the mountainous structure that determines it, undertaking a conceptual and physical cleaning of its surroundings. To do this, the accumulation of waste is replaced by plantations of agaves and cacti, also restoring the facade of the Ermita de San Miguel Alto and improving communications that connect with the city. Thus, the pavement is restored in those sections where it existed, we use a soft pavement of rammed earth in unpaved areas, and connect the greatest slopes through stone stairs.

© Theo Coutanceau
© Theo Coutanceau

The mural restoration, proposed as a second phase of the intervention, is intended to provide visual continuity (especially in a distant view) for the stretch of wall, redefining the lost historical boundary and protecting the original remains. From afar, the new part matches its appearance with the rest, respecting its linear sequence, while on a close look, it differs strongly from the original wall. The intervention closes the gap in the Moorish wall since the nineteenth century. The wall was built in the early fourteenth century and the intervention uses an external cladding that is strictly adapted to its thickness without touching the historical remains, ensuring optimal preservation.

© Theo Coutanceau
© Theo Coutanceau

Structurally, the massive and solid presence becomes unnecessary, so its interior becomes an empty space, a genuine singular point of the project: a passage that allows us to walk inside the walls, a mysterious doorway that connects two historically different parts of the city, evoking the underground Granada and at the same time, the hallways of the defensive enclosures. In the new wall, a simple stacking of stone slabs arranged one above the other leave a series of minimum random gaps that from the inside, allow a view of the city. A contemporary, fragmented and changing view that recreates the view we have from the lattice of the Alhambra. A natural and respectful placement of the new architecture next to the ancient architecture that ensures, somehow, that cities can continue to enrich and actively build their architectural tradition.

© Vicente del Amo
© Vicente del Amo

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Moorish Wall in Alto Albaicín / Antonio Jiménez Torrecillas" [Muralla Nazarí en el Alto Albaicín / Antonio Jiménez Torrecillas] 25 Feb 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/601542/moorish-wall-in-alto-albaicin-antonio-jimenez-torrecillas/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© David Arredondo y Alberto García

Alto Albaicín 的摩尔人城墙 / Antonio Jiménez Torrecillas

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.