the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. Switzerland
  5. HHF Architects
  6. 2014
  7. HHF Architects Transform Existing Parking Structure into Public Destination

HHF Architects Transform Existing Parking Structure into Public Destination

HHF Architects Transform Existing Parking Structure into Public Destination
HHF Architects Transform Existing Parking Structure into Public Destination, Courtesy of HHF
Courtesy of HHF

Swiss firm HHF Architects have released images and drawings for "Parking & More," a mixed-use structure and public facility for Basel's Dreispitz quarter.

An addition to an existing steel parking complex, "Parking & More" combines a parking lot with eateries, sport facilities, and shops, "creating a vibrant and lively street and a partially covered urban plaza." The project is adjacent to BIG's Transitlager ad Herzog & de Meuron's 312 Helsinki Dreispitz, forming a triumvirate of new developments that reflect the area's rapid rates of densification and urbanisation. Read more about "Parking & More" and view selected images after the break.

Courtesy of HHF Courtesy of HHF Courtesy of HHF Courtesy of HHF + 15

Described by Basel-based HHF Architects as "intense and multilayered infrastructure which works as an urban hinge," the project bridges surrounding areas, directing circulation between these and increasing mobility. An otherwise rectilinear plan is offset by the twin spiral ramps of the carpark entrance and exit, allowing motor vehicles access to the roof and all building floors. A rooftop viewing platform overlooking the Dreispitz quarter is also accessible by pedestrians, via a pedestrian sideway along one of the two ramps.

Longitudinal Section
Longitudinal Section

Other rooftop facilities include an urban farm, public garden, event hall, and numerous eateries, reflecting HHF Architects' desire to achieve maximum functionality within "Parking & More"'s 8000-square-meter footprint. The ground floor features a commercial precinct of shops and eateries, whilst other floors feature a motel and sports club. Above-standard ceiling heights within the parking lot are intended to cater for pop-ups and permanent programs and installations.

Courtesy of HHF
Courtesy of HHF

The winner of a 2014 invited competition for the Christoph Merian Foundation, the yet unrealized project will offer a total of 39,500-square-meters of useable floor area.

Courtesy of HHF
Courtesy of HHF
  • Architects

  • Location

    Basel, Switzerland
  • Architects in Charge

    Tilo Herlach, Simon Hartmann, Simon Frommenwiler
  • Design Team

    Mariana Santana, Benjamin Krüger, Anastasija Binevic and Felix Brinkhege, Zdeněk Liška, Dasha Mikić, Jure Sadar
  • Structural Engineer

    WMM Ingenieure
  • Programming

    Intosens Urban Solutions
  • Sustainability

    Intep – Integrale Planung GmbH
  • Landscaping

    Topotek 1
  • Area

    8000.0 sqm
  • Project Year

    2014

View the complete gallery

About this office
Cite: Patricia Arcilla. "HHF Architects Transform Existing Parking Structure into Public Destination" 21 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/601254/hhf-architects-transform-existing-parking-structure-into-public-destination/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.