We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

La Canaleta School / 2260mm Arquitectes

La Canaleta School / 2260mm Arquitectes

© Lluís Bernat  © Lluís Bernat  © Lluís Bernat  © Lluís Bernat  + 23

  • Architects: 2260mm Arquitectes
  • Area Area of this architecture project Area:  3480
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Photographs
    Photographs:  Lluís Bernat
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: EQUITONE
  • Architects In Charge:Manel Casellas, Mar Puig de la Bellacasa
  • Collaborator Architects:Miguel Angel Alcalde, Maria Puche, Anna Perez, Josep Carrera
  • Project Structure:Daniel Vidal, Miguel Nevado
  • Construction Structure:Manuel Arguijo
  • Engineering:JSS enginyers
  • Acoustics:Ivana Rossell
  • Budget:Núria Roig
  • Quantity Surveyor:Carles Giner
  • Contractor:Construccions Deco
  • Quantity Surveyor:Carles Giner
  • City:Vila-seca
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Lluís Bernat
© Lluís Bernat

Text description provided by the architects. The school is located on square land in the perimeter of the town in an area of potential development.  The building stands alone in a isolated area, limited by an avenue, that is buried beneath the school and fields.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The building design is a comb framework facing onto the future plaza, (for school weekly access and weekend public use) and inside you will find the administration office, kitchen, dining room and gym.  The two perpendicular wings are on one and two floors respectively, where the classrooms are located for kindergarten and primary.

© Lluís Bernat
© Lluís Bernat

The central patio: is located between the kindergarten and primary wings and aligned with the entrance hall to the school. The patio illuminates the lobby which enables a transversal  view, helping one to orient upon entering the building.  The primary complementary classrooms and kindergarten hallways are illuminated and ventilated by the existing patio.

© Lluís Bernat
© Lluís Bernat

The primary street level wing: The primary wing consists of a central hallway which is double in height with classrooms orientated north, located on the ground floor and first floor.  There are additional classrooms orientated to the south facade, which only occupy onestripon the ground floor. This arrangement results in a well-lit and ventilated  area throughout the south facade on level  1, (4,5 meters wide) forming a space that consists much more than a hallway.   It is a covered street area integrated within the “small town”, which is a potential meeting place for students to develop as a multipurpose hall where different activities will take place. A balcony area in this space allows access to classrooms located on the first floor.

© Lluís Bernat
© Lluís Bernat

Construction: The school has been completely built with a structure of cross laminated  timber panels. This lightweight construction system was built within a very low execution time of 30 days. The panels were made in the workshop, to reduce the generation of waste and dust.Additionally, It also includes a significant reduction in CO2 emissions from the buildingbecause of the cross laminated timber panels and it creates a light construction, which causes a very simple foundation and a very low carbon footprint.

© Lluís Bernat
© Lluís Bernat

The environment: The wood is covered externally by a layer of thermal insulation, creating comfortable spaces and avoiding thermal bridging. The comb shaped layout encourages cross ventilation between the classrooms and hallway.  The system has been strengthened with a heating system that stays in the classrooms and resident spacesand in contrast prevents heating the intermediate spaces such as the hallways.

© Lluís Bernat
© Lluís Bernat

There are radiators inside the long – residence spaces, renewing the air which is controlled with a CO2 sensor, filtered and heated. The intermediate spaces benefits from the heating of the classrooms, aided by natural cross ventilation and an air exchange system.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Vila-seca, Tarragona, España

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "La Canaleta School / 2260mm Arquitectes" 26 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/600931/la-canaleta-school-2260mm-arquitectes> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.