Stone House / CHROFI

Stone House / CHROFI

© Brett Boardman© Brett Boardman© Brett Boardman© Brett Boardman+ 18

Tarro, Australia
  • Architects: CHROFI
  • Area Area of this architecture project Area:  160 Area:  160
  • Photographs photographs:  Brett BoardmanPhotographs:  Brett Boardman
  • Project Director :John Choi
  • Project Leader :Jerome Cateaux
  • Project Team :Felix Rasch, Fraser Mudge
  • Site Manager :Tony Kenway
  • Structural Engineer :DW Knox & Partners
  • Cost Planner :QS Plus
  • Builder:Cedar Creek Constructions
  • Director :Lyle Le Sueur
  • Foreman:Karl Vikstrom
  • Operable Doors :Lickiss Fabrications
  • Joinery:Men Joinery
  • City:Tarro
  • Country:Australia
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. Stone House is the alteration to a single storey vernacular house in the rural landscape setting of northern NSW Australia. The original house was built with local materials and craftsmanship. Over the years various additions were made to the house exhibiting the different layers in its occupation.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

The brief was to renovate the house within a limited budget whilst offering better living arrangements for a humble complementary house for guests to stay near by rather than loading the main site with accommodation.

Exploded Isometric
Exploded Isometric

Our proposal was to reinstate value with little intervention; with this in mind we had two design strategies.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

One was the idea of preservation; wherever possible elements of the building fabric would be salvaged but only to reveal its qualities in a meaningful way. We identified four building elements worth preserving. The stone wall was providing protection and privacy from the main road. The internal masonry walls were defining rooms at the rear of the house. The expressed timber ceiling provided a unifying canvas within the whole house. The concrete floor offered a calming palette to the house.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

Second was the idea of addition. Given the budget limitations, the additions had to be singular and multifunctional. A ‘breathable’ facade frame was the response. The frame was inserted along the whole length of the building. The new facade had a number of uses. It allowed supporting the roof rafters along the length of the building hence both creating a open plan arrangement that would enjoy the beautiful district views as well as enabling a strong connection to the extensive backyard.

Floor Plan
Floor Plan

The new facade is composed of glazed sliding doors fitted with flyscreens to mitigate the impact of insects very common in this sub-tropical climate. Lastly, a set of retractable slatted blinds was integrated to provide both shade from the afternoon sun and security during unattended seasons.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

Stone House combines these two design ideas into a simple calming palette; within the house all walls and floors were kept to neutral tones to reveal the exposed timber rafters as the only feature of the interior. The shell of the house merges the existing stone work with the new ‘frame’ creating a whole new and most importantly a clear relationship to the landscape beyond.

Section
Section

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Stone House / CHROFI" 19 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/599884/stone-house-chrofi> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.