We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

LM Residence / Marcos Bertoldi Arquitetos

LM Residence / Marcos Bertoldi Arquitetos

© Alessandra Okazaki© Alessandra Okazaki© Alessandra Okazaki© Alessandra Okazaki+ 50

  • Year Completion year of this architecture project Year:  2008
  • Photographs Photographs:  Alessandra Okazaki
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Madeira Certa, Terracor, Top Seal, VM3, alumicorte, caue croncretos, formighieri, iluminar, kitchens, natur pisos
  • Interiors:Marcos Bertoldi Arquitetos
  • Lighting:Marcos Bertoldi Arquitetos
  • Structure:Pórtico Estruturas - Eng. Ruy Vieira Gosch E Eng. Helton Gabardo
  • Foundations:Escoll - Eng. De Solos E Concretos Ltda
  • Electrical:Eduardo Ribeiro - Escritorio De Projetos
  • Hydraulics:Eduardo Ribeiro - Escritorio De Projetos
  • HVAC:Bom Ar
  • Construction:Construtora Greenwood
  • City:Curitiba
  • Country:Brazil
More SpecsLess Specs
© Alessandra Okazaki
© Alessandra Okazaki

Text description provided by the architects. Architecture always offers the opportunity for recreation of an era, revealing the cultural level, habits and great civilization and development of a certain population.

In this case the site, very rugged, fully wooded and with the main slope facing south, a number of parameters and approaches are set for our future decisions. Therefore, the entire pavilion in reinforced concrete, sheltering the main program of the house, was built on six pillars, preserving a greater number of native trees, the topography and natural drainage lines of the terrain.

Fachada 4Fachada 2Roof PlanPlanta Subsolo 1+ 50

The concrete box

The concrete box, rectangular in plan, permeated by the great void, shelters the social area of the house. This area is also integrated into the pool deck, on the roof of the service volume. The private area, consisting of a guest apartment and four suites, plus a gourmet kitchen are also laid out in the main box.

© Alessandra Okazaki
© Alessandra Okazaki

A large central void was included, allowing all spaces to be oriented north, solving the problem of facilities in the social area, which overlooking the scenery, would only face to the south. Metal pillars, on the lines of the frames, support the roof slab in the main opening to the south and in the central void.

First Floor Plan
First Floor Plan

The exposed concrete is the main material of the project, seeking to restore a dialogue with the exposed concrete houses, that permeate the city of Curitiba in the 70s, and have no continuity in the following decades.

The service volume

The main volume is supported by a transverse block, which is hinted at in the access staircase, which connects the street to the house and continues on the service block of white masonry with a range of support program for the residence such as: academia, spa, studio, sound and video room, and laundry facilities. Through this block the user descends to the lower areas of the site.

© Alessandra Okazaki
© Alessandra Okazaki

Metal grid flooring

The flooring in the pedestrian and vehicle access, and in the garages, is elevated on a metal structure, distant from the natural ground. The metal grid flooring ensures the regeneration of local fauna and flora.

© Alessandra Okazaki
© Alessandra Okazaki

Interior design

The support for the interior design given by the architectural space is underlined by the furniture and artwork. Each item is individually analyzed for their shape, proportions, materials, technique, time and relevance. We seek a selection of pieces that work individually, through referential pieces of international and Brazilian modernist and contemporary furniture, without losing sight of the balance and harmony. The composition without losing sight of the balance is the harmony of the project. The asymmetrical composition of furniture becomes the fluid and dynamic space, and the void seamlessly integrates furniture from one environment to the other, with continuous movement of the eye. A balance between free and occupied spaces. The composition is designed from the user's movement or travel, always attentive to the infinite perspectives generated by full and void, shapes, proportions, colors and textures of each item included in the composition.

© Alessandra Okazaki
© Alessandra Okazaki

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "LM Residence / Marcos Bertoldi Arquitetos" [Residência LM / Marcos Bertoldi Arquitetos] 17 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/599154/lm-residence-marcos-bertoldi-arquitetos> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.