All
Projects
Products
Events
Competitions

Custoias Civic Centre / Guilherme Machado

Custoias Civic Centre / Guilherme Machado

Custoias Civic Centre / Guilherme Machado Custoias Civic Centre / Guilherme Machado Custoias Civic Centre / Guilherme Machado Custoias Civic Centre / Guilherme Machado + 27

Matosinhos, Portugal
  • Architects Authors of this architecture project Guilherme Machado
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2006

Text description provided by the architects. Location

The Civic Centre in Custóias (Matosinhos) is built in Souto Square, a triangular space with bad construction, a central garden and imposing trees. The garden has been suffering through the years, as almost every old garden in Matosinhos has, constant and successive interventions and mutilations. It was even built a small building in it, the local public library. The Civic Centre was built to, amongst other things, replace this poor building. The library finally moved to the new building but the old one still remains between the trees in the garden.

The Civic Centre is located on the plot, after lots of failed experimentation, only on the compliment of municipal plans and regulations, wich are, in panic situations, a relief...

With a square plan, the side dimensions is the maximum depth allowed by the City Hall in urban construction, 17.6m. The height and alignement of the Civic Centre with the existing buildings is also dictated by the same plans and regulations wich establish a moving back from the actual building front to widen the road section in a long term basis.

Program

The Civic Centre of Custóias concentrates two valences in the same building. Cultural and Social. It intends, through a multimedia zone in the first floor and a leisure zone in the ground floor, to foment contact between generations.

Concept

The Project went after formal abstraction. It tried to insert in the chaotic city mesh an exception object, one that could, through it's plasticity, produce a big contrast with the surroundings. The compact volume, almost a perfect cube, allowed articulation ‘games' between elements that defined the building plastic composition without loosing it's unicity.

Colour had a determining part and its definition was influenced by Mark Rothko's paintings. There were used chromatic gradations in grey scale on the outside and colour gradations on the inside.

A third chromatic element was used in the interior metal stairs to create contrast with the walls. Colour had the capacity of introducing different environments in the building, and the gradations, as a cinematic element, to provoke movement and dynamic effects that deducted "visual weight" to the building and its interior spaces.

Matter

The construction materials were chosen according to their ability to create uniform spaces and deduct detail and visual elements to the building. The exterior walls finishings are smoth as the apparent concrete beams, the windows are glued glass in stainless steel, custom made, which makes the frames disappear on the outside. Interior doors are made with the same plasterboard used in the walls and the floors have a concrete floor leveller that combines with the concrete ceiling.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Matosinhos, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Custoias Civic Centre / Guilherme Machado" 29 Aug 2008. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/5991/custoias-civic-centre-guilherme-machado/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

马托西纽什市政中心 / Guilherme Machado

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.