the world's most visited architecture website

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects


Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.


Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »


All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.


Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Modus Studio
  6. 2013
  7. 560 Vinson / Modus Studio

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

560 Vinson / Modus Studio

  • 01:00 - 18 February, 2015
560 Vinson / Modus Studio
560 Vinson / Modus Studio, © Timothy Hursley
© Timothy Hursley

© Timothy Hursley © Timothy Hursley © Timothy Hursley © Timothy Hursley + 16

  • Project Manager

    Graham Patterson, Assoc. AIA
  • Architectural Team

    Suzana Annable, Josh Siebert, Assoc. AIA
  • General Contractor

    GB Group | Jacob Tankersley
  • Construction Costs

  • More Specs Less Specs
© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

Text description provided by the architects. Empowered by their love of place and a history of previous renovations, the owners of this Mt. Sequoyah property sought a complete transformation for their modest ranch-style home. They came to us for a creative and modern approach to design that would provide natural light and views throughout the project. With deep ties to the surrounding neighborhood, there was also a desire to tastefully censor the adjacent homes without completely severing their connection to this charming community.

Floor Plan
Floor Plan

The existing house faced the typological problems of small, segregated spaces with traditional windows. By opening the living areas and integrating layers of transparency into the design, the spatial boundaries of the home are purposely blurred, and at times, completely obliterated. The simple rectilinear plan of the existing home is now modified by a striking angular expansion, derived by a desire to preserve and respect a large oak tree in the front yard and also purposefully control the views to adjacent lots when approaching the home from the drive.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

This formal shift not only creates the cradle-like entry space for visitors but also allows the resident to experience the interior and exterior of the home simultaneously through planes of glass and cedar. Floor to ceiling windows flood the interior with natural light and visually extend the primary living areas out onto the front porch. From a position near the front door, a connection is made to the central oak through the sitting area of the master bedroom, further blurring the boundaries of public and private space in the home.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

Inspired by time’s ability to patina and alter materials, the changing tones of the façade at the heart of the design concept. Like a slowly honed piece of driftwood, new cedar rain screens on the street side facades beg for human touch as they draw light and views almost sensually into the interior spaces. The expansion of the home can similarly be compared to the effect of water over time on a piece of raw steel, as expressed by the weathered cor-ten of the renovated façade.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

The oxidation process causes the steel to expand naturally as water is absorbed, in the same way that this home has expanded in response to the needs and care of its energetic tenants. These natural materials speak to the home’s symbiotic expansion with deep and inviting hues and provide a raw and striking form on the site, gracefully juxtaposed with the quirky residential context of the established mountainside neighborhood.

Cite: "560 Vinson / Modus Studio" 18 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <> ISSN 0719-8884