the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Portugal
  5. LIKEarchitects
  6. 2014
  7. Kinematix / LIKEarchitects

Kinematix / LIKEarchitects

  • 01:00 - 21 February, 2015
Kinematix / LIKEarchitects
Kinematix / LIKEarchitects, © Dinis Sottomayor Photography
© Dinis Sottomayor Photography

© Dinis Sottomayor Photography © Dinis Sottomayor Photography © Dinis Sottomayor Photography © Dinis Sottomayor Photography + 12

  • Architects

  • Location

    Porto, Portugal
  • Design Team

    Diogo Aguiar, Teresa Otto, João Jesus and Tània Costa Coll, Álvaro Vila Iturbe
  • Client

    Kinematix
  • Project Year

    2014
© Dinis Sottomayor Photography
© Dinis Sottomayor Photography

Text description provided by the architects. Kinematix is a spatial proposal developed for the headquarters of IT company Kinematix, specialized in developing technology for healthcare and fitness products. Integrated in a symbolical building from the sixties in the city of Porto, a former house for the cinema Lumiére, the space is defined by a rhythmical facade of windows, which covers all the length of the building.

© Dinis Sottomayor Photography
© Dinis Sottomayor Photography

The architectural intervention is based on a continuous flexible system of sliding garage doors that create multiple spatial partitions, able to (re) organize the space in many possible layouts.

© Dinis Sottomayor Photography
© Dinis Sottomayor Photography

Three lines of running garage doors allowing to range from a big open-space to a fully divided room created three layers of total-height spatial dividers. Some of the doors can simultaneously slide or rotate to open, allowing a bigger flexibility of the space. Windows were also created in the garage doors, so that natural light could reach the more interior parts of the space.

Axonometric
Axonometric

Taking advantage from the double-sided folded metal sheet surface, it was created a kinetic chromatic experience that changes when the viewer moves on space. Different orange-to-red tape stripes were added on the side-oriented sections of the metallic surface generating different space perspectives and colorful reflections.

© Dinis Sottomayor Photography
© Dinis Sottomayor Photography

 

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Kinematix / LIKEarchitects" 21 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/598236/kinematix-likearchitects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.