the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Cabins & Lodges
  4. Norway
  5. SALT Siida Workshop
  6. 2014
  7. Nomadic Shelter / SALT Siida Workshop

Nomadic Shelter / SALT Siida Workshop

  • 01:00 - 16 February, 2015
Nomadic Shelter / SALT Siida Workshop
Nomadic Shelter / SALT Siida Workshop, © Piotr Paczkowski
© Piotr Paczkowski

© Piotr Paczkowski © Piotr Paczkowski © Piotr Paczkowski © Piotr Paczkowski + 44

  • Architects & Builders

    Simon Bengtsson, Josep Garriga Tarrés, Benny Kwok, Mihai Mardare, Piotr Paczkowski
  • Tutoring

    Sami Rintala, Joar Nango, Roger Mullin, Alberto Altés, Håvard Arnhoff
  • More Specs Less Specs
© Piotr Paczkowski
© Piotr Paczkowski

Text description provided by the architects. These two words: nomadic and shelter, reflect the very needs of the people from Nordic traditions. The intervention is to create a very simple prototype shelter for fire, sleep and meetings. A playful sequence of functional spaces is created using the module of an inhabitable wooden box.

© Piotr Paczkowski
© Piotr Paczkowski

These wooden boxes, designed to the dimensions of an optimal comfortable area for sleeping and seating, are stacked around the fire as a sleeping shelter, opening new possibilities of gathering and living. Like in vernacular Lávvu tents the fire becomes the heating core and defines the natural reason to meet with others, triggering conversations across various levels of the building. The shelter is meant to be temporary, easy to transport, expand or mass produce, not only hosting nomads, but being nomadic itself.

Section 2
Section 2

The building system of has been optimized by using only two modular boxes: 2,40 x 1,20 x 0,80 m and 3,20 x 1,20 x 0,80 m. Thirteen boxes are stacked on top of each other using only manpower and then secured together with screws and straps, reaching a height of 4,80 m and safely accommodating up to 12 people.

© Piotr Paczkowski
© Piotr Paczkowski

Through combining different box sizes the interior space becomes vivid and appropriable, yet some of the levels are more suitable to serve as benches or chairs. The stackable shelter connects to the astonishing Norwegian landscape with windows framing the Norwegian Sea and the mountains and a northern balcony, a very unique viewpoint towards the midnight sun.

Nomadic Shelter / SALT Siida Workshop, © Piotr Paczkowski
© Piotr Paczkowski

Each box is built up from a corner finger-joint of 2x4 inch timber logs fixed with screws. An outdoor cladding layer out of overlapped 1x4 inch planks makes each box windproof and waterproof against the harsh cold Artic weather. This simple and logic system merges the high structural strength of the 2x4 inch timber logs with relatively lightweight modules and a uniform visual aesthetic quality.

Section 1
Section 1

The layout can be reconfigured, to upscale or downscale the final volume, while the boxes are easy to unstack, transport and reassemble. The ease of construction and the choice of materials, which can be reused or recycled, enhances the temporary feeling of the built space and makes a strong sustainable statement.

© Piotr Paczkowski
© Piotr Paczkowski

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Nomadic Shelter / SALT Siida Workshop" 16 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/597828/nomadic-shelter-salt-siida-workshop/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.