the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hotels
  4. South Korea
  5. Moon Hoon
  6. 2014
  7. Go.mir Guest House / Moon Hoon

Go.mir Guest House / Moon Hoon

  • 01:00 - 12 February, 2015
Go.mir Guest House / Moon Hoon
Go.mir Guest House / Moon Hoon, © Nam Goong Sun
© Nam Goong Sun

© Kim Jae Kwan © Kim Jae Kwan © Kim Jae Kwan © Nam Goong Sun + 44

  • Architects

  • Location

    Yongdam-ro 7-gil, Jeju-do, South Korea
  • Design Team

    4, Yongdam-ro 7-gil, Jeju-si, Jeju-do, Korea
  • Project Year

    2014
  • Structure engineering

    SDM Structure, Hanuri Structure
  • Construction

    GAU Architecture & Construction
  • Mechanical/Electric engineer

    Chunghyo engineering
  • Site Area

    391m²
  • Client

    Go young suk
  • Budget

    600 million KRW
  • More Specs Less Specs
© Nam Goong Sun
© Nam Goong Sun

Text description provided by the architects. Gomir

Go happens to be the Sirname of the client... mir in Korean means a dragon...so Gomir means Go's dragon...

© Nam Goong Sun
© Nam Goong Sun

The site

Jeju is an Island south of Korean peninsular, famous as a vacation spot. The landscape is dominated by halla mountain in the center and basalt rocks by the sea. The weather is more balmy than mainland which allows for more exotic vegetation growth. The site is located just five minute walk from a famous tourist site called Yongdoam(dragon's head), which is a basalt formation that looks like a dragon's head.

© Kim Jae Kwan
© Kim Jae Kwan

The story and appearance generated by basalt Yongduam became a point of departure for the new design. The site itself has nothing spectacular, having a two way road in front, surrounded by common buildings. But, going up vertically meant that sights of the sea and Halla mountain could be secured.

© Nam Goong Sun
© Nam Goong Sun

The client

Go is a sir name that is very common among Jeju Islanders. The client is a Jeju born Islander who worked as an imported car dealer in Seoul.

© Nam Goong Sun
© Nam Goong Sun

He decided to return to his island of birth to start his own business, a guesthouse, and a coffeeshop with a home for his family.

Section
Section
Section
Section

The budget was very tight from the start, so many things were taken as given conditions. The three different functions merged to make one building, instead of two or three, even though site is large enough to accommodate at least two buildings with a decent courtyard in the middle.

© Nam Goong Sun
© Nam Goong Sun

The exterior finish was decided early on, a eurofoam finish with paint reminiscent of basalt rocks.

© Nam Goong Sun
© Nam Goong Sun

The design

The program requested by the client and the budget sculpted a simple and dense block of function with a small atrium in the middle carrying on the porosity concept for ventilation and light purpose for guest house design. Looking from the road, left is the guest house and the right is the coffee shop and the house. The south east was given to the house for better everyday living conditions. The 1st floors are angled because even though the footprint is small the volumetric experience is of spatial expansion. It is built to the maximum, so the angle and the extra volume is a bonus. The entrance to the guest house is at the rear, providing a walking experience and buffering from the busy traffic. The small lobby is greeted by an atrium of 3 floor depth. It provides a calm well of light gives some space of breath in otherwise a tight space composition. The rooms in the 1st floor are small but have private bathrooms. Rooms in the 2nd and 3rd floors have communal bathrooms with a one 5 person family rooms in each. The communal Kitchen and breakfast room has double height space, visually connected to the library on the third floor. The library leads to an open red painted terrace above the house. The Outdoor stairs can function as cinema and music hall.

© Nam Goong Sun
© Nam Goong Sun

The Dragon head viewing platform is raised one floor up from the outdoor terrace to provide a good view of the sea and the mountain. The leading narrow stair can bring about an experience of ascending and anticipation. From the viewing platform, you can also checkout the planes coming in to land at jeju international airport which is only five minutes away...

© Nam Goong Sun
© Nam Goong Sun

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Go.mir Guest House / Moon Hoon" 12 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/596857/go-mir-guest-house-moon-hoon/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.