the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Swimming Pool
  4. Spain
  5. Suarez Corchete
  6. 2014
  7. Municipal Indoor Pool in Constantina / Suárez Corchete

Municipal Indoor Pool in Constantina / Suárez Corchete

  • 01:00 - 21 February, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Municipal Indoor Pool in Constantina / Suárez Corchete
Municipal Indoor Pool in Constantina / Suárez Corchete , © Fernando Alda
© Fernando Alda

© Fernando Alda © Fernando Alda © Fernando Alda © Fernando Alda + 14

  • Architects

  • Location

    Avenida Andalucía, S/N, 41450 Constantina, Sevilla, España
  • Architect in charge

    Fernando Suárez Corchete, Lorenzo Muro Álvarez
  • Project Area

    727.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Technical Architect

    Víctor Baztán Cascales, Antonio García González, Pilar Correa Sánchez
  • Construction

    ETOSA Obras y Servicios Building, S.L.U.
  • Collaborators

    María Pilar Casado Villa, Marica Vazzana
  • Facilities calculation

    José María Mateos Eguía
  • Structure

    Ricardo Díaz Garrido
  • More Specs Less Specs
© Fernando Alda
© Fernando Alda

Text description provided by the architects. Our building is located in a plot at the entrance of the town, bordering the landscape of the mountains in the north of the province of Seville and a great visual presence from all areas due to the elevated streets that climb the hill in the southwest area. In this terrain, with a topographic ascension to the north, were gardens with plenty of plants and trees. The proposed organization meets these topographic conditions, the characteristic landscape of the surrounding mountains, the need to maintain the image of the gardens, and the best east-west orientation to the longitudinal axis of the main pool.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

The program takes place entirely on one level (except the facilities basement) to facilitate the circulation of users. The building takes advantage of the slope of the plot and is mainly located at the back, on the upper level, dominating the landscape. It becomes the first visual reference to the entrance of the village.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

It is C-shaped, with a landscaped public plaza within. So the pool enclosure volume rests longitudinally on the new street perpendicular to Andalucía Avenue, allowing natural light from the southeast. As the volume is located at the top, it allows a basement underneath for technical facilities with direct access from the avenue (lower bound of plot).

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The rest of the program (complementary spaces, changing rooms and gym) occupies the plot naturally at the same level as the pools, adapting to the topography, curling around the gardens and center plaza, and allowing both the exterior pedestrian access to the building from Andalucía Avenue and the interior routes devoid of architectural barriers.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

These uses are developed cited in a broken longitudinal volume partially aligned to the new back road. It is closed towards the northwest area of the plot, and embraces an open landscaped space which leads to Andalucía Avenue and invites citizens to enter. Access to the building is from this elevated plaza that forms a small scale "atrium" surrounded by transparencies that allow the contemplation of sports taking place inside. The gym is positioned between these open spaces and a private rear garden.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

The folds of our proposal are smoothed with small curves seeking greater integration within the rural and country setting. Towards the Andalucía Avenue is the main volume, wanting to be displayed as a reference at the entrance to town.

Section
Section

The facade consists of a single skin envelope made of vertical cement-bonded boards in a light colored, which emphasizes our idea of a folded building around the unforgettable image of the existing gardens. The design of the green roof has been necessarily taken care of, since it is as exposed as the rest of the facades due to the topography (the land rises sharply to the northeast, to a nearby hill, which makes it very visible); it thereby assumes a leading role at a landscape level in the vicinity of the environment.

© Fernando Alda
© Fernando Alda

To complete the whole picture, the voids are landscaped. In any case we have preserved existing trees where possible, integrating them into the project and giving value to the current image of the gardens that remain at the back of the building.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Suarez Corchete
Office
Cite: "Municipal Indoor Pool in Constantina / Suárez Corchete " [Piscina Cubierta Municipal en Constantina / Suárez Corchete ] 21 Feb 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/596510/municipal-indoor-pool-in-constantina-suarez-corchete/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments