the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Takeshi Hirobe Architects
  6. 2014
  7. Villa Escargot / Takeshi Hirobe Architects

Villa Escargot / Takeshi Hirobe Architects

  • 01:00 - 9 February, 2015
Villa Escargot / Takeshi Hirobe Architects
Villa Escargot / Takeshi Hirobe Architects, © Koichi Torimura
© Koichi Torimura

© Koichi Torimura © Koichi Torimura © Koichi Torimura © Koichi Torimura + 15

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

Text description provided by the architects. How to “wall in” a space for people? I become more conscious about this question when designing a building in an environment that faces nature, rather than one in a residential area. Therefore, since my first visit to the site, I had been thinking that the building itself should stand robustly and independently.

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

The site is about 200m away from the seashore and is located on a hill. There is a cliff with trees at the back of the site, and a sea horizon of Tokyo Bay at the front. Taking into consideration the relationship with these conditions, a plan was required that is a convenient size for operating as a weekend house, as well as effectively utilizing the large site. The client also desired to have an ocean view from the second floor, and a place that has a framed scenic view with sky. Thus, some level of height-volume was required for the design.

Detail
Detail

After entering the entrance along a triangular side wall, the outdoor view is temporarily shut off and people find themselves in a gradation of light. There is a folded-plate space that rises towards the second floor, and a semicircular bathroom is placed in the space. By going towards the light while feeling a contrastive structure, a wide-open ocean view enfolds. When entering the living room, the view widens even more in a longitudinal direction to the sky. After the place with a tall framed scenic view, the view become rapidly narrower and then lands beyond the bathroom area once again. The interior sequences are handled as if they are melodies, and the spaces are connected as if accumulating harmonies.

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

In order to emphasize the continuous “surfaces”, the structure is not exposed and the interior is finished with closed-joint plywood. I believed that choosing this material would emphasize the spatial properties of this building.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The things that define the movement of the continuous triangular shapes are activities, drainage slopes, and a sense of mass when the building is placed on the site. As a result, a shape was created that resembles a spiral shell laid on the ground.

© Koichi Torimura
© Koichi Torimura

View the complete gallery

About this office
Takeshi Hirobe Architects
Office
Cite: "Villa Escargot / Takeshi Hirobe Architects" 09 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/596315/villa-escargot-takeshi-hirobe-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.