the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Small Scale
  4. Australia
  5. Max Pritchard
  6. 2014
  7. Tree Top Studio / Max Pritchard

Tree Top Studio / Max Pritchard

  • 01:00 - 10 February, 2015
Tree Top Studio / Max Pritchard
Tree Top Studio / Max Pritchard, © Sam Noonan
© Sam Noonan

© Sam Noonan © Sam Noonan © Sam Noonan © Sam Noonan + 23

© Sam Noonan
© Sam Noonan

Text description provided by the architects. Rather than undertake a difficult addition to a heritage listed, iconic 25 year old elevated steel and glass house, the architect chose to build a separate structure for his own studio.

© Sam Noonan
© Sam Noonan

This garden structure is a two level circular tower wrapped in golden plywood sheeting, with hardwood battens covering sheet joints and expressing the timber frame structure of vertical wall studs and radiating roof beams.

© Sam Noonan
© Sam Noonan

The dynamics of the structural expression is carried through to the interior, by repeating the detail of pine plywood and hardwood battens. Views of the tree tops and the sea beyond enhance a vibrant yet peaceful space.

Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

The interior was developed in conjunction with the structural system and external appearance such that all are integrated, with bookshelves and windows all positioned and detailed to follow the pattern developed from the roof and wall structure.

© Sam Noonan
© Sam Noonan

Hardwood battens define matching plywood segments of the ceiling and floor. The sharpness created by this patterning is repeated in the detailing of the bespoke circular table.

© Sam Noonan
© Sam Noonan

The slope of the land allows access to the studio via a timber decked bridge, with a curved timber decked path leading to the house.

© Sam Noonan
© Sam Noonan

There is no artificial heating or cooling. Vertical banks of louvres provide ample cross ventilation in the coastal environment in summer, with the flat “lid” roof providing shade. Low winter sun provides winter heating.

© Sam Noonan
© Sam Noonan

Working on the principal that designers should be able to build their creations, the architect undertook all construction himself (except for electrical) including designing and building the circular table.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Tree Top Studio / Max Pritchard" 10 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/595871/tree-top-studio-max-pritchard/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.