the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. ihrmk
  6. 2014
  7. House Passage of Landscape / ihrmk

House Passage of Landscape / ihrmk

  • 01:00 - 5 February, 2015
House Passage of Landscape / ihrmk
House Passage of Landscape / ihrmk, © Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

© Hiroshi Ueda © Hiroshi Ueda © Hiroshi Ueda © Hiroshi Ueda + 17

  • Architects

  • Location

    Toyota, Japan
  • Architect in Charge

    Masaki Ihara
  • Area

    99.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

Text description provided by the architects. Tanada, terraced paddy field, widely appears to its south and the west. My first visiting of this site was in early summer, three years ago. Bright green and reflection of water of the rice field just after the rice-planting, natural sounds of breeze rusting the leaves of lemon trees and Magnolia figo slightly and sound of running water from the waterway had created comfortable scenery there. It was calm place and there was nothing to cutting off my view from the site.

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

I did not want to design unsociable utopia nor symbol of the scenery on there, conversely I wanted to create the house which can participate in the flow of natural environment around. Accordingly, I decided to make passages from south to north on the first floor and from east to west on the second floor.

Section
Section
© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

3 gate-shaped frames which compose wall, floor and ceiling are layered in tiers by 650mm for each direction. Outside lines of the surface of the wall and the ceiling are aligned with the inside lines, which makes internal and external eyes fall out smoothly. On the first floor, front room, living room, wood deck and garden form straight line toward the slope of tanada from north side. The first floor also connects to the dining room and the reading room on the second floor, through the gap of the frame from south side. In the second floor, the gaps of the frame of the ceiling become high side window for ventilation and lighting. The some plastering boxes are put between frames appropriately. They are shoes closet, pantry and restroom and so on.

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

I answered the client requests; “we want to awake in the morning sunlight”, “we want to doze in the comfortable breeze”, “we want to feel the atmosphere of the family anywhere in the house” and “but, we need lots of storage room”. I feel that this house become "a passage of landscape" which can feel difference of light, wind, sound and width of the sky depending on the space and the inside and outside continue to the scenery.

Section
Section
© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

View the complete gallery

About this office
Cite: "House Passage of Landscape / ihrmk" 05 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/593833/house-passage-of-landscape-ihrmk/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Hiroshi Ueda

“景观的旅程”住宅/ ihrmk

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.