the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Competitions & Opportunities
  3. Competition Entry: Pichler & Traupmann Fuses Two Axis to Envision Vienna High-Rise

Competition Entry: Pichler & Traupmann Fuses Two Axis to Envision Vienna High-Rise

Competition Entry: Pichler & Traupmann Fuses Two Axis to Envision Vienna High-Rise
Competition Entry: Pichler & Traupmann Fuses Two Axis to Envision Vienna High-Rise, Exterior showing the "slit". Image © Isochrom Vienna
Exterior showing the "slit". Image © Isochrom Vienna

The latest competition entry, "Gate 2 Tower" from Pichler & Traupmann Architekten examines the relationship formed between a high-rise building and its local and global surroundings to create a cohesive design that bridges the problematic gap between these different scales. Employing unconventional methods, Gate 2 Tower features geometries that not only create unique interactions, but also inform each other.

Exterior showing the curved diagonal axis. Image © Isochrom Vienna Interior of an office space. Image © Isochrom Vienna Exterior showing relation at the "global" scale. Image © Isochrom Vienna Exterior showing the curved diagonal axis. Image © Isochrom Vienna + 9

Exterior showing the curved diagonal axis. Image © Isochrom Vienna
Exterior showing the curved diagonal axis. Image © Isochrom Vienna

Using nearby main streets and features, particularly a railway, Gate 2 Tower speaks to its locality, fitting neatly within existing city contours rather than combatting them. At the global scale, defined by the architects as the relationship "particularly tall buildings establish with an entire part of the city," a secondary axis is created. This axis runs diagonally through the building site, reaching toward a surrounding metro station and highlighting the area's circulatory function at the pedestrian level. More specifically, the diagonal axis relates the structure to a development to the north, as well as highlights views of the nearby gasometers. 

Exterior showing relation at the "global" scale. Image © Isochrom Vienna
Exterior showing relation at the "global" scale. Image © Isochrom Vienna

Using these site features as a guide, the main project goals for Gate 2 Tower presented themselves as follows:

  1. Capture views of the gasometers (particularly in urban spaces) wherever they present themselves.
  2. Exploit the different volumes of the structure to maximize usable space.
  3. Reference the existing city blocks as the building grows vertically.

Exterior showing the curved diagonal axis. Image © Isochrom Vienna
Exterior showing the curved diagonal axis. Image © Isochrom Vienna

Using these seemingly conflicting design goals, Gate 2 Tower is a hybrid of geometries, as the rigid south-side follows the strict language of the streets' alignment, while the fluid northwest facade bends in response to the gasometers' visibility. This feature lends to an outdoor restaurant area, due to the curvature widening the diagonal pedestrian zone and significantly reducing wind through the space. To achieve the goal of maximized floor area, the northeast facade folds in response to the diagonal axis, generating a large slit through the structure which lends itself to open-air balconies at each floor. The depth of these perforations also allows for almost immediate views of the gasometers from inside the tower, establishing a sense of identity with its surroundings.

Interior of an office space. Image © Isochrom Vienna
Interior of an office space. Image © Isochrom Vienna

The north facade consists of triple-pane thermal glazing panels in triangular patterns to generate the distinctive curve without the need for more costly curved glass. The other facades are composed of double-layer glazing, which provides not only shading capabilities from the hot summer sun, but also allows collection of solar heat in the winter for distribution throughout the building. Some of the outer glazing on the southwest facade can be opened outwards, creating an occupiable space between the facade's layers, known as "winter gardens."

Sample floor plan
Sample floor plan

Similarly, the arrangement of the floor plans lends to a flexible program. Each of the upper floors is grounded by a central structural core, which houses the main circulation, allowing its accessibility regardless of the floors' layouts. This format allows customizable office and apartment sizes to cater to the occupants' needs. Additionally, the building services are housed in the central core, further expanding the usable floor area and the options for reconfiguration.

View the complete gallery

About this author
Cite: Holly Giermann. "Competition Entry: Pichler & Traupmann Fuses Two Axis to Envision Vienna High-Rise" 01 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/593416/competition-entry-pichler-and-traupmann-fuses-two-axis-to-envision-vienna-high-rise/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.