the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Martin Fenlon Architecture
  6. 2014
  7. Morris House / Martin Fenlon Architecture

Morris House / Martin Fenlon Architecture

  • 01:00 - 1 February, 2015
Morris House / Martin Fenlon Architecture
Morris House / Martin Fenlon Architecture, © Eric Staudenmaier
© Eric Staudenmaier

© Eric Staudenmaier © Eric Staudenmaier © Eric Staudenmaier © Eric Staudenmaier + 13

© Eric Staudenmaier
© Eric Staudenmaier

Text description provided by the architects. This project, located in the Highland Park area of Los Angeles, consists of an addition and renovation to an existing ranch house situated on a gently down-sloping lot with an exceptional view. With the goal of maximizing light and space on a limited budget, the design was developed and modified in an improvisational manner by the architect and the owners over the course of construction.

© Eric Staudenmaier
© Eric Staudenmaier

The living, dining, and master bedroom and bathroom areas were extended out from the back of the existing house within a contrasting wood-clad addition, forming a new carport underneath. The newly extended spaces have floor to ceiling glass walls, which let in an abundance of natural light and frame the expansive view.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

The roof of the main living space is punctured by a centrally placed skylight (reminiscent of ancient Roman compluvia, a centrally placed opening in the roof that brought in natural light and collected rainwater), which releases unwanted hot air out of the passively cooled space. Skylights also puncture the renovated kitchen which is now continuous with the living and dining areas. Together, these spaces flow out onto the new outdoor deck, where a sun-breaker frames the sky, transitioning from the interior to the exterior beyond.

© Eric Staudenmaier
© Eric Staudenmaier

Given the collaborative, improvisational nature of the project, multiple visions coincided in place of a typically singular one, with a result that is both rigid and relaxed; the addition hovers formally over the landscape, while casually integrating with the ground beneath it as a stair descends to an unfurling wood-clad runway.

View the complete gallery

About this office
Cite: "Morris House / Martin Fenlon Architecture" 01 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/593259/morris-house-martin-fenlon-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.