the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. Poland
  5. WWAA
  6. 2014
  7. The New Orangery / WWAA

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

The New Orangery / WWAA

  • 01:00 - 3 February, 2015
The New Orangery / WWAA
The New Orangery  / WWAA, © Rafał Kłos
© Rafał Kłos

© Rafał Kłos © Rafał Kłos © Rafał Kłos © Rafał Kłos + 23

  • Design Team

    Boris Kudliĉka, Natalia Paszkowska, Marcin Mostafa, Jolanta Szybiak, Dorota Wilczyńska
  • Collaborators

    Mateusz Morski, Małgorzata Niedzielska, Michał Bartnicki
  • More Specs Less Specs
© Rafał Kłos
© Rafał Kłos

Text description provided by the architects. The  interior of The New Orangery, a 160-year-old  building situated in The Royal Łazienki Museum complex in Warsaw, is a space combining the function of a palm house with its collection of exotic plants with that of Belvedere Restaurant which within the last few years has become its integral part. An important design objective of this project was finding a compromise in the way these two different functions will relate to each other in one space.

Floor Plan
Floor Plan

The main space of the orangery is divided into three levels. The first one is a floor level –  the main passageway of the interior. The floor is finished in tiles of two various shades of grey imitating a garden path. The second level is created by an elevated platform, rising above floor level by around 50 cm, which makes an integral link with a bar, a cloakroom, toilets and food and beverage facilities.

© Rafał Kłos
© Rafał Kłos

A primary component of  the space arrangement is a  perforated structure made of steel (Corten) that constitutes a frame for climbing plants. A green wall which became a background for exotic trees in the Orangery is hiding cosy balconies, 'nests' of a sort.

© Rafał Kłos
© Rafał Kłos

The entresols hidden among the tree crowns generate an interesting relation between a new architectural layout and plants. Additionally, they create an attractive vantage point on the restaurant interior and due to porte-fenênatre windows on the revitalized garden of The Royal Łazienki Museum. A perforated structure on the orangery wall, a minimalistic interpretation of natural vegetable forms, has become a sort of artistic installation in the space.

Diagram 4
Diagram 4
Diagram 5
Diagram 5

In the middle of the interior there is a bar made of white Corian. A decorative motif of the steel wall structure is replicated on the bar front side. A wall covered with thick moss emerges from behind the bar. A juxtaposition of a white Corian bar, a rusty Corten structure, organic plants and geometric components of the interior create an intriguing sculptural composition.

© Rafał Kłos
© Rafał Kłos

The foyer and cloakroom room space, accessible in winter season, is decorated with huge mirror panes and thin panels of pressed exotic tree bark covering the walls. This solution gave the interior an extraordinary character due to multiplication of  reflections of lights and colours of different tree bark. Additionally this geometrically arranged interior makes a delightful contrast with organic elements contained in the space of the Orangery.

© Rafał Kłos
© Rafał Kłos

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The New Orangery / WWAA" 03 Feb 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/592745/the-new-orangery-wwaa/> ISSN 0719-8884