All
Projects
Products
Events
Competitions

E/C House / SAMI-arquitectos

E/C House / SAMI-arquitectos

© Paulo Catrica © Paulo Catrica © Paulo Catrica © Paulo Catrica + 21

Houses  · 
Portugal, Portugal
  • architects Authors of this architecture project SAMI-arquitectos
  • Area Area of this architecture project
    214.0 sqm
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2013
  • architects

  • location

    Portugal, Portugal
  • Architects in Charge

    Inês Vieira da Silva, Miguel Vieira
  • area

    214.0 sqm
  • photographs

  • Team

    Bruna Silva, João do Vale Martins, Andreia Luís, Inês Martins, Rita Maria Pinto
  • Trainee

    Daniel Mentech
  • Structural Engineering

    Ricardo Ferro Antunes,Francisco Mendonça Santos
  • Water and Sanitation

    Paulo Jorge Almeida Oliveira
  • Electrical Engineering

    Hugo Mendonça
  • Construction Company

    José Artur Cruz Leal - Unipessoal, Lda
  • Furniture

    SAMI, Loja Nord
  • Awards

    Nominated for the European Union Prize for Contemporary Architecture - Mies Van Der Rohe Award 2015, Barcelona, 2015
More Specs Less Specs
© Paulo Catrica
© Paulo Catrica

Text description provided by the architects. A ruin was the starting point for the design of a holiday house in the island of Pico. The project came from the will to maintain a ruin and thinking of a house that would value it, a house that could be modelled to it and take advantage at the same time, offering the most diverse and complex possibilities of living than the former typology.

© Paulo Catrica
© Paulo Catrica

Since the building is approached at the level of the covering, because of the slope of the land, we designed all the covering of the project as if they were decks, allowing to be used as sitting places or for contemplation.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The house, modelled inside the walls of stone, was designed with generous openings, for light to come inside and to contemplation of the landscape. These openings are sometimes lined up, and sometimes not, with the former openings of the ruin, creating new frames and relations with the original limits of the house.

© Paulo Catrica
© Paulo Catrica
Section 5
Section 5

The project is a movement between a limit line, in stone, and the intervention volumes that are led by that same line, but sometimes flow independently or extend, whenever the necessity of space or of a view is needed.

© Paulo Catrica
© Paulo Catrica

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "E/C House / SAMI-arquitectos" 28 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/591899/e_c-house-sami-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.