the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Italy
  5. Studio Cattinari
  6. 2014
  7. INTECS SPA Headquarters / Modostudio + Studio Cattinari

INTECS SPA Headquarters / Modostudio + Studio Cattinari

  • 01:00 - 30 January, 2015
INTECS SPA Headquarters / Modostudio + Studio Cattinari
INTECS SPA Headquarters / Modostudio + Studio Cattinari, © Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Courtesy of Modostudio © Julien Lanoo © Julien Lanoo © Julien Lanoo + 23

  • Structural Engineer

    Gilberto Sarti
  • Mechanical Engineer and Klimahaus Consultant

    Michele De Beni
  • Fire Consultant

    Fernando Orlandi
  • Site Manager

    Gaia Grossi
  • Contractor

    Cogei Costruzioni S.p.a., Cami srl
  • More Specs Less Specs
© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Text description provided by the architects. The project is located in a major and well connected industrial area, the Tecnopolo Tiburtino, finalized to the advanced research production, located on the east side of the city of Rome. The closeness to the Tecnopolo Hill, where the historical Capannacce Complex is located, is an opportunity to have volumetric connections and new views.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

The building is a clear and compact volume, with an interesting relationship with the context. The position along the ring of the famous hill, permits to admire the building in motion, catching the inside rotating mood.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Thanks to the special facade system, which consists of alternating reflective steel panels and glass panels, the building seems to dematerialize, blending with the surrounding environment.

The gradual panel rotation on its axis, gives a further dynamic sense, reflecting sometimes the green color of the opposite hill.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The reflective steel panels are characterized by different depths, depending on their position, assuring always different visual effects depending on the side from which the building is enjoyed. The facade effect guarantees a strong dynamism to the building itself.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

The building is composed of a series of floors, linked through connections clearly readable on the exterior facade. These connections create stairs, terraces or slopes, hosting conference rooms or outdoor auditorium, providing a functional layout extremely varied and flexible.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

The square shape is made also by an inner courtyard which enforce the inside perception of the hole building, most of all in the ground floor, where the 2 opposite entrances are placed.Thanks to the courtyard, that starts from the underground floor, this level is naturally lighted and is enriched by a new outdoor space. This floor is enlarged by a wide staircase too, which connects the underground with the ground floor main hall.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

Car park is both on the underground floor and outdoor, in the garden.Offices are placed along the 4 floors, in succession with meeting rooms.The layout and the vertical distribution, with opposite staircases and elevators, define 2 independent units with entrances directly connected with the outside.

The 2 staircases wrap the 4 facades of the building,  and their climbing is always a chance of new views.

© Solange Ermelinda
© Solange Ermelinda

The building envelope and its mechanical installations, entrusted to the home automation technology, will be extremely technological and performing, ensuring to the building the A energy class in Casaclima certification.To ensure such purpose the external cover is light but strongly isolated with high transpiration, while the internal structure, “heavy” with high heat inertia, is built with reinforced concrete and steel pillars.

© Julien Lanoo
© Julien Lanoo

The heating system is based on a VRV heating pump and mechanical ventilating systems, associated with high performing regenerators.The energetic need is partly fulfilled by the use of renewable sources, such as solar panels and photovoltaic panels placed on the top of the building.

© Solange Ermelinda
© Solange Ermelinda

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
modostudio
Office
Studio Cattinari
Office
Cite: "INTECS SPA Headquarters / Modostudio + Studio Cattinari" 30 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/591592/intecs-spa-headquarters-modostudio-studio-cattinari/> ISSN 0719-8884