the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Airport
  4. Luxembourg
  5. Atelier d'Architecture 3BM3
  6. The Luxembourg Freeport / Atelier d'Architecture 3BM3

The Luxembourg Freeport / Atelier d'Architecture 3BM3

  • 01:00 - 23 January, 2015
The Luxembourg Freeport / Atelier d'Architecture 3BM3
The Luxembourg Freeport / Atelier d'Architecture 3BM3, Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3
Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3

Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3 Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3 Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3 Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3 + 43

  • Architects

  • Location

    Luxembourg
  • Architect in Charge

    Carmelo STENDARDO, Bénédicte MONTANT
  • Project Manager

    Marcos Perez
  • Collaborators

    Raphael de Paulin, Eliana Trindade, Bruno Ferraz

Text description provided by the architects. Built near the Luxembourg-Findel international airport, the Luxembourg Freeport contains highly secured storage premises, showrooms and administrative offices.

Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3
Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3

The project developed by Atelier d'Architecture 3BM3 (Carmelo Stendardo & B. Montant) in Geneva, already conceptors, among others, of both Geneva and Singapore Freeport buildings. Their approach is based on the consideration of safety, legal, technical and functional matters, but transcends them by turning them into as many architectural qualities.

A Freeport is not only a deposit. It is a showcase made to keep art, characterized by the presence of ephemeral private galleries and showrooms. If it were possible to summarize the concept of the project in a few words, it would be appropriate to say that everything has been thought to go beyond simple secured storage to achieve fool proof technical and safety modular space. On the opposite of the discreet outside architectural identity, the inside architectural concept is in line with the stored treasures.

Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3
Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3

The legal requirements become an excuse for a volumetric game that breaks the banality of a simple box and creates formal tensions. The technical constraints, including security matters (control of the external environment, access control, seismic detectors, humidity detectors, infrared cameras, temperature and humidity control, goods control at the entrance of the building with the latest technology scanners, etc.) have led to the architectural character of the building.

An envelope with practically no windows, light sources by skylights, heavy weight and spectacular looking doors lead to the premises, high performance facades that prevent both a significant addition of heat and air conditioning leaking outside the building. This skin is lined by a gabions shield, which allows the image of the building to vibrate and vary according to the mood of light and time.

Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3
Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3

A variation of thicknesses allows the gabions to change the perception of the stone that invades the vertical faces of the building, placed on a foundation characterized by vertical lines.

The functional requirements have led to the idea of a precious box, so delicate and voluptuous that discreetly announces the value of the goods it contains.

Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3
Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3

The natural stone that composes the gabions contributes to the vibration of this jewel by the changing of colors depending on the rain, snow and sun. With the interventions of the American designer Johanna Grawunder and Portuguese artist Vhils, the building also reinforces the differences and similarities between architecture, art and design. The involvement of these two artists took place not at the end of the book, as can be seen in most buildings, but at the design stage.

Floor Plan
Floor Plan

This particularly applies to Johanna Grawunder’s work, who wished to first understand the architectural qualities of the project to propose interventions that do not appear as additions but as constitutive parts of the building. The building is constructed in order to achieve high-energy performance standards and is part of sustainable development concepts. The materials used in the construction had little impact on environment as well as those used for the technical installations. A particular attention has been given to the use of local or recycled materials.

Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3
Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3

Sand, significant in the final colour of the concrete, came from a single source and was stored at the local producers to ensure maximum uniformity of colour. To ensure at all times ambient conditions (temperature and humidity) in the various premises, a principle of N + 1 redundancy is provided on all delivery sequence of energies.

This is done to protect against various failures or malfunctions of facilities and also allows for preventive or curative maintenance operations without affecting the functioning of the building.

Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3
Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3

Ambient conditions are ensured only by air. Water in the storage areas is absolutely excluded because of the presence of artworks. The requirements in the storage facilities for the basement and the ground floor are 18 ° C (± 1.5 ° C), 50% (+ 10%) relative humidity and 20 ° C (± 1.5 ° C) and 50% (+ 10%) relative humidity for the other storeys. In some storage facilities near technical areas conditions of 18 ° C and 60% relative humidity are ensured.

In the office areas, conditions (23 ° C ± 1.5 ° C) and 50% (+ 10%) relative humidity are ensured. The slabs are preloaded to support over significant charges up to 2 tons per m2. Local extra thickness around the pillars (mushrooms) guarantee puncture resistance while increasing stiffness. They also have the effect of limiting deformations span.

Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3
Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3

An average of 250 people worked on the site. 16,400 m3 of concrete was used. Formworks represent about 47'400 m2, while the weight of the armatures installed is 1.700 tonnes. The structural work took about 64'500 hours. For the carrying out of the works, the Atelier d'Architecture 3BM3 was assisted in situ by the architects A + A. The building envelope, highly insulated to prevent heat loss or heat gain is coated with Gabion structures inside which were assembled stones of the region. This architectural option reflects the desire to build in harmony with the site, largely characterized by the presence of these stones, which were used from the construction area to fill the gabion structures.

Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3
Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3

From the first sketches, we intended to propose a compact and rational building. Essential premises for any project claiming be part of a sustainable development concept. We wanted to limit grey energy as much as possible in the use of materials and construction processes. The materials used have limited environmental impact for their production, transport and processing and ensure long life to the building.

Outside and inside, Materials with minimal processing and free of synthetic lacquers were used, limiting emissions of harmful substances. The project easily enabled the centralization of energy production, the use of renewable energies, management of rainwater and the implementation of a building with high-energy performances.

Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3
Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "The Luxembourg Freeport / Atelier d'Architecture 3BM3" 23 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/589394/the-luxembourg-freeport-atelier-d-architecture-3bm3/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Atelier d'Architecture 3BM3

卢森堡自由港/ Atelier d’Architecture 3BM3