the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses Interiors
  4. Chile
  5. Prado Arquitectos
  6. 2014
  7. Swett House / Prado Arquitectos

Swett House / Prado Arquitectos

  • 01:00 - 20 January, 2015
  • Translated by Lorena Quintana
Swett House / Prado Arquitectos
Swett House / Prado Arquitectos, © Daniel Pinilla
© Daniel Pinilla

© Daniel Pinilla © Daniel Pinilla © Daniel Pinilla © Daniel Pinilla + 21

  • Architects

  • Location

    Chiguayante, Chile
  • Project Architects

    Cristian Prado, Tomas Prado, Raúl Espinoza
  • Collaborators

    Katia González, Daniel Pinilla
  • Project Area

    377.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Daniel Pinilla
© Daniel Pinilla

Text description provided by the architects. The project is located on a site located at the bottom of a narrow valley surrounded by hills; in the northeastern end of the Schaub de Chiguayante subdivision; a territory with short periods of sun exposure, so the conceptual idea of the project was to try to gain height to improve the sun exposure in all rooms.

© Daniel Pinilla
© Daniel Pinilla

The location of the volumes on the ground sought to maximize its available surface, as from the 1295 m2 of land, 40% is part of the steep slopes of the hill.

Plan
Plan

The idea was to create a sort of series of columns made of small steel profiles, and a glass enclosure to contain the social areas; living room, dining room, barbecue and kitchen on the first level, maintaining a close relationship between the exterior and interior space, plus supporting with minimal materiality (steel and glass) the platform for the upper level that houses the private premises as living room and bedrooms.

© Daniel Pinilla
© Daniel Pinilla

The entire second level of the building is designed in wood, from the mezzanine made of I JOIST beams for larger spans, to the partition walls and roof.

© Daniel Pinilla
© Daniel Pinilla

The horizontal fenestration, with long, transparent and continuous planes framed with steel plates like a visor, ratify the horizontal volumes that make up the house, like the parking and covered walkway to the house and the two wings of bedrooms, all trying to break free of the anchorage of the ground, looking for an expression of lightness, which does not touch the hill or the site.

Section
Section

View the complete gallery

About this office
Prado Arquitectos
Office
Cite: "Swett House / Prado Arquitectos" [Casa Swett / Prado Arquitectos] 20 Jan 2015. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/588757/swett-house-prado-arquitectos/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.