the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Austria
  5. Bechter Zaffignani Architekten
  6. 2014
  7. House G / Bechter Zaffignani Architekten

House G / Bechter Zaffignani Architekten

  • 01:00 - 12 January, 2015
House G / Bechter Zaffignani Architekten
House G / Bechter Zaffignani Architekten, © Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

© Rasmus Norlander © Rasmus Norlander © Rasmus Norlander © Rasmus Norlander + 10

  • Project Team

    Jürgen Haller (Site Management), ZTE Leitner, Schröcken (Structural Engineer), Bernhard Weithas, Lauterach (Building Physicist), Burtscher Bau, Bregenz (Construction Company)

  • More Specs Less Specs
© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

Text description provided by the architects. A typical neighborhood, like any other neighborhood in Vorarlberg's Rhine Valley, characterizes the environment of the new building. All this are visible signs of an urban sprawl. Faceless places built with scattered settlements and single- family homes are signs of an emerging urbanization and densification of the Rhine Valley.

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

The property was originally developed by a two-storey family house in the style of the old Rhine Valley houses. A fire destroyed the old building years ago. Due to the given size and form of the land - the narrowest point shows only a width of approximately 10.5m - and the access for the fire service for the eastern neighbours on the other side, the possibilities for a multi-storey building were limited .

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The most promising solution was a single-floor-house with courtyard, which integrates the exterior spaces to extend the internal spaces to the plot boundary. With the terrace on top of the house the whole neighborhood can be overseen. Its easy to relax here and to get as much sunlight as possible all day long.

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander

The living and dining areas in the building are defined as open and flowing spaces. The private rooms are grouped together at the rear end of the building. All rooms are connected by the outer courtyard, which in summer is used as an additional living area. The house is heated by gas with underfloor heating. Water heating is supported by solar panels. The floors and the primary structure of the ground floor are built in concrete. The building is founded with micropiles.

Section
Section

The property is surrounded with a 1.80 m high concrete wall that defines a protected outdoor area. The facade and the wall is made of exposed concrete with wood texture. 

© Rasmus Norlander
© Rasmus Norlander
Cite: "House G / Bechter Zaffignani Architekten" 12 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/585736/house-g-bechter-zaffignani-architekten/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments