New Crematorium in Copparo / Patrimonio Copparo

New Crematorium in Copparo / Patrimonio Copparo

Courtesy of Patrimonio CopparoCourtesy of Patrimonio CopparoCourtesy of Patrimonio CopparoCourtesy of Patrimonio Copparo+ 23

  • Architects: Patrimonio Copparo
  • Area Area of this architecture project Area:  2000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2014
  • Collaborators:Simone Pelliconi, Lorenzo Melandri
  • Structural Engineers:Mezzadringegneria s.r.l.
  • Cremator:Ciroldi s.p.a.
  • City:Copparo
  • Country:Italy
More SpecsLess Specs
Courtesy of Patrimonio Copparo
Courtesy of Patrimonio Copparo

Text description provided by the architects. The project is settled in Copparo, in a wide public area dedicated to an urban park for the whole community. The area, very close to the center of the country, is connected to it through a typical tree-lined avenue that leads directly to the Cemetery.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The project is intended to be a part of this developing green park, seen as a place for relax and meditation. For this reason, the building blends into the landscape: a pure and neutral volume suspended on the ground. A minimal box that sits alongside lines of the most articulate existing cemetery.

Courtesy of Patrimonio Copparo
Courtesy of Patrimonio Copparo

The building is made by three main elements:

- A reinforced concrete wall, bordering a dune of land as an extension of the park;
- A low area alongside the wall of reinforced concrete, dedicated to service activities;
- A minimalistic box suspended on the ground. This volume completely hides the crematorium, with its technical dust systems, the hall for ceremony, a "Garden of Remembrance" and offices.

Courtesy of Patrimonio Copparo
Courtesy of Patrimonio Copparo

A central courtyard garden, the "Garden of Remembrance", is a lighting patio in which everyone can isolate himself waiting to receive the urn that contains ashes of deceased.

Courtesy of Patrimonio Copparo
Courtesy of Patrimonio Copparo

Only three materials compose the whole project: reinforced concrete, glass and ceramic panels. These elements create vertical alternating strips of soft tones ranging from beige to gray.

Courtesy of Patrimonio Copparo
Courtesy of Patrimonio Copparo

Courtesy of Patrimonio Copparo
Courtesy of Patrimonio Copparo

Courtesy of Patrimonio Copparo
Courtesy of Patrimonio Copparo

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:44034 Copparo FE, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "New Crematorium in Copparo / Patrimonio Copparo" 10 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/585386/new-crematorium-in-copparo-patrimonio-copparo> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.