House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha

House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha

House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - Image 2 of 74House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - Windows, Facade, StairsHouse in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - Image 4 of 74House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - Lighting, WindowsHouse in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - More Images+ 69

  • Preparation Of Design Work : Elisabete Saldanha, Filipe Santos, Paulo Castro
  • Design Furnitur : Elisabete Saldanha
  • Stone : Peixoto e Antunes
  • Construction Area : 1500,00m2 + 510,00m2
  • Propriety Area : 28 695.00 m2
  • Implantation Area : 434.00 m2
  • Annex Implantation Area : 118.50 m2
  • City : Guimarães
  • Country : Portugal
More SpecsLess Specs
House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - Windows, Facade, Courtyard
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. Memorandum of Tagilde

Looking to create your own place to live, we proposed the recovery of a house, stable and a grove of oaks, chestnut and cork trees, situated on a farm, near the City of Guimarães.

House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - Image 34 of 74
© Fernando Guerra | FG+SG

The program was created to meet current needs, maintaining its original characteristics.

House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - Windows
© Fernando Guerra | FG+SG

The adjustments were to meet the original morphology of the propriety, consisting in terraces that led the house orientation and provided it with a direct access to the outside, on all floors, except the tower.

House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - Shelving, Beam, Windows
© Fernando Guerra | FG+SG

The building is south oriented, arranged in an “L” shape and organized in 4 floors.

House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - Image 50 of 74
Floor Plan

The ground floor is an interior extension of the main living areas of the 1st floor, is related to the main entrance area of the house that is made through the staircase and porch that stand out from the facade for its grandeur and elaborate stone masonry.

House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - Image 4 of 74
© Fernando Guerra | FG+SG

The first floor connects to the ground floor through a spiral staircase with a strong decorative nature, which leads to a social use.

House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - Image 28 of 74
© Fernando Guerra | FG+SG

The living rooms extend to the outside on the South, where the pool is the leading element, preceded by terraces and a lounge area that complements the inner social areas.

House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - Image 69 of 74
Section

The second floor corresponds to the private areas. The tower hosts an office / library, going up from a living room on the 2nd floor. In this living room there is a strong interaction between the restoration and the contemporary intervention, marked either by the restoration of ceilings and wainscoting, or trough new solutions that favors and promotes rehabilitation and how it was conducted.

House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - Windows
© Fernando Guerra | FG+SG

The tower has a privileged view over the landscape, operates as a viewpoint that provides an aerial view of the gardens at a lower bound, in "land art" style.

House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - Image 70 of 74
Section

The interior is characterized by decoupling the outside. All the historical elements of the building were preserved and restored and even replicated, with a view to create an identity where the duality between the past and the present coexist in the same space. On one hand there are elements that preserve and recreate the building's historical memory, on the other hand were assumed minimalist traits that are identified with the new users. This Results in rich interior details and solutions in an interaction between the two languages without giving up the essential user comfort.

House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - Shelving
© Fernando Guerra | FG+SG

The annex retains the main features of the original building where there were stables. It now hosts a workshop that privileges the visual contact with the cars that are in the garage, as a source of inspiration to the design developed. It also keeps, whenever possible, a relationship with the surrounding landscape.

House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha - Image 46 of 74
© Fernando Guerra | FG+SG

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha" 05 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/583221/house-in-guimaraes-elisabete-de-oliveira-saldanha> ISSN 0719-8884

© Fernando Guerra |  FG+SG

历史建筑+极简主义,穿梭在古代与未来时空中 House in Guimarães / Elisabete de Oliveira Saldanha

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.