the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Korea
  5. UTAA
  6. 2014
  7. Black Box / UTAA

Black Box / UTAA

  • 01:00 - 1 January, 2015
Black Box / UTAA
Black Box / UTAA, © Jin Hyo-suk
© Jin Hyo-suk

© Jin Hyo-suk © Jin Hyo-suk © Jin Hyo-suk © Jin Hyo-suk + 43

  • Architects

  • Location

    Seongnam-si, South Korea
  • Architect in Charge

    Kim Chang Gyun
  • Design Team

    Choi Byung Yong, Jo Myeong Seon
  • Structure

    Reinforced concrete + Light-weight wood frame
  • Area

    183.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Jin Hyo-suk
© Jin Hyo-suk

Text description provided by the architects. The BLACK BOX is located in Pangyo-dong, which began under the plan to create a sustainable urban environment in order to provide urban-space to ensure regional development and space in the city centre. There has residential area for single families.

© Jin Hyo-suk
© Jin Hyo-suk

A site is directly bordering the road. Limit line of structure is on a boundary line between site and road. Furthermore, it is impossible to install a fence, depending on the district unit planning zone. That’s why Many houses are hanging a window with a curtain during the day-time.

First Floor Plan
First Floor Plan

The clients is concerned about the privacy issues that people was peeping at inside through windows. But, The window was necessary to solve the problem of lighting, ventilation. So, we suggested long strips of ribbon windows as a good language of architecture for BLACK BOX that allow unencumbered views of the large surrounding yard, also divide the a substantial box in 2 parts.

© Jin Hyo-suk
© Jin Hyo-suk

2X6 lightweight-wood-Studs through long strips of ribbon windows reveal a playful and honest structural aesthetics. You'll come across the interior courtyard through studs. This house is north façade as well as surrounded by other houses. We give them courtyard. We hope that this place become a soft and comfortable courtyard in complex urban, also another living room extending from the inside living room.

Section
Section

Box at the bottom is public space. Kitchen, dining room and guestroom surrounding the interior courtyard, are always open for visitors. On the other hand, another box is only for family. The keystone is staircase connecting the two boxes. We interpret this space as one room, where plays a role as the stair between two boxes, chair reading a book, AV room watching movie, and playroom playing with family. We want BLACK BOX to compliment each other or live in harmony with each other.

© Jin Hyo-suk
© Jin Hyo-suk

BLACK BOX is lightweight-wood-frame system. when we start architectural plan, we designed beautiful brick house. However, the Architect didn’t select brick as finishing material, cause it is unreasonable on lightweight-wood-frame system. Thus, I decided finishing as ceramic tile and expressed it honestly in itself. the tile consisted only horizontal masonry joint without vertical joint makes BLACK BOX more firm but light. and I hope to clients get the feeling firm and light.

© Jin Hyo-suk
© Jin Hyo-suk

View the complete gallery

About this office
UTAA
Office
Cite: "Black Box / UTAA" 01 Jan 2015. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/583141/black-box-utaa/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments