the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. hk+b Architecture Designs Winning Competition Entry for Tunisian Office Building

hk+b Architecture Designs Winning Competition Entry for Tunisian Office Building

hk+b Architecture Designs Winning Competition Entry for Tunisian Office Building
hk+b Architecture Designs Winning Competition Entry for Tunisian Office Building, Courtesy of hk+b Architecture
Courtesy of hk+b Architecture

With a site defined by its varied and abundant trees, hk+b Architecture made preserving the scenic landscape and greenery a conscious decision in designing the CPSCL Regional Agency in Tunisia. The choice to maintain as much of the context of the site as possible allows future employees in the building the opportunity to work in an environment seemingly embedded in the countryside. Another important choice in defining the building’s exterior form was the characteristic sloping roofs of the city of Béja.

Courtesy of hk+b Architecture Courtesy of hk+b Architecture Courtesy of hk+b Architecture Courtesy of hk+b Architecture + 15

Courtesy of hk+b Architecture
Courtesy of hk+b Architecture

The southeast corner, which overlooks public roads bounding the periphery of the site, consists of framed glass walls. These walls serve to reflect the surrounding greenery in certain lighting conditions, so that the play of reflections and transparencies extend the sensation of the surrounding forest beyond the physical limits of the building. The glass wall provides opportunities for vegetation and solar protection, tempering the impact of the sun during hot periods of the year. 

Courtesy of hk+b Architecture
Courtesy of hk+b Architecture

In contrast, a uniform and regular shell defines the northern and western sides of the building, in accordance with setbacks required by building regulations. This continuous roof will have solar panels on its south side that will provide for the project’s energy needs, while the rest of the roof will consist of metal panels. These panels also wrap around the building to form the slab of the first level, so that through the separation of the ground and upper levels the project is detached from the floor and appears to float between the trees.

Courtesy of hk+b Architecture
Courtesy of hk+b Architecture

Trees allow for the creation of compelling moments within the project, allowing the building itself to become a platform from which to view the surrounding greenery. From this concept, a patio is created which encompasses all of the trees that were present in the middle of the site. Large holes in the metallic opaque side of the building allow for views of the greenery on the northern and western sides to be incorporated. The existing road, which runs throughout the site, will be maintained as an access route and a ramp will enable access to the basement while preserving the nearby vegetation.

View the complete gallery

About this author
Evan Rawn
Author
Cite: Evan Rawn. "hk+b Architecture Designs Winning Competition Entry for Tunisian Office Building" 30 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/582780/hk-b-architecture-designs-winning-competition-entry-for-tunisian-office-building/> ISSN 0719-8884