the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. MO+G taller de arquitectura
  6. 2014
  7. Eucaliptos House / MO+G taller de arquitectura

Eucaliptos House / MO+G taller de arquitectura

  • 01:00 - 25 December, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Eucaliptos House / MO+G taller de arquitectura
Eucaliptos House / MO+G taller de arquitectura, © Fabrica de Arquitectura (Miguel Valverde Hernández y Helmer Murayama Caro)
© Fabrica de Arquitectura (Miguel Valverde Hernández y Helmer Murayama Caro)

© Fabrica de Arquitectura (Miguel Valverde Hernández y Helmer Murayama Caro) © Fabrica de Arquitectura (Miguel Valverde Hernández y Helmer Murayama Caro) © Fabrica de Arquitectura (Miguel Valverde Hernández y Helmer Murayama Caro) © Fabrica de Arquitectura (Miguel Valverde Hernández y Helmer Murayama Caro) + 21

© Fabrica de Arquitectura (Miguel Valverde Hernández y Helmer Murayama Caro)
© Fabrica de Arquitectura (Miguel Valverde Hernández y Helmer Murayama Caro)

Text description provided by the architects. The project is comprised of two stages, the first of 195m2, the second of 25m2 for a total of 220m2 on a plot of 390m2, which is located within a subdivision located in to the south of the metropolitan area of the city of Guadalajara.

Planta Baja
Planta Baja

Planta de Conjunto Sección AA Planta Alta Etapa 2 Elevación Frontal + 21

The site for this project has certain restrictions, both frontal and lateral, which along with the solar orientation mark an important guideline for the project. The proposal amends the unused linear garden area that usually appears on the sides of this type of housing.

© Fabrica de Arquitectura (Miguel Valverde Hernández y Helmer Murayama Caro)
© Fabrica de Arquitectura (Miguel Valverde Hernández y Helmer Murayama Caro)

The idea arises from the rotation of the axes. The walls are tilted to protect the house from the setting sun, thus breaking the orthogonality produced by the rigidity of the urban grid. By rotating the axes, a series of courtyards and views are produced, so that the outside is perceived from any interior space.

© Fabrica de Arquitectura (Miguel Valverde Hernández y Helmer Murayama Caro)
© Fabrica de Arquitectura (Miguel Valverde Hernández y Helmer Murayama Caro)

The front facade is completely opaque due to its orientation. Its volume hides the main access and generates an entry plaza that invites the user to enter the house. This gesture causes the user to take a tour of discovery. The main entrance is located at the juncture of the day area, service area, and vertical circulation, this creates a practicality for everyday use, enabling the user to always enter through the main door. On the rear facade, the rotation of the axes creates an opening that generates the integration of the garden into the project.

© Fabrica de Arquitectura (Miguel Valverde Hernández y Helmer Murayama Caro)
© Fabrica de Arquitectura (Miguel Valverde Hernández y Helmer Murayama Caro)

The finishes are a reflection of the constructive system of the house. The simplicity and nobility of the materials produces warmth and a feeling of traditional construction. Leaving the materials exposed helps to think of a logical structure, which reduces the cost of construction, and above all, the local workforce is exposed, making a tribute to the constructive uses of the region.

Sección AA
Sección AA

The bricks produce a game of chiaroscuro due to the roughness and heterogeneity of the walls, which will be strengthened with the patina of time from the rain, dust, and vegetation.

© Fabrica de Arquitectura (Miguel Valverde Hernández y Helmer Murayama Caro)
© Fabrica de Arquitectura (Miguel Valverde Hernández y Helmer Murayama Caro)

View the complete gallery

Cite: "Eucaliptos House / MO+G taller de arquitectura" [Casa Eucaliptos / MO+G taller de arquitectura] 25 Dec 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/580369/eucaliptos-house-mo-g-taller-de-arquitectura/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments