the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. NatureHumaine
  6. 2014
  7. Closse Residence / NatureHumaine

Closse Residence / NatureHumaine

  • 01:00 - 23 December, 2014
Closse Residence / NatureHumaine
Closse Residence / NatureHumaine, © Adrien Williams
© Adrien Williams

© Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams © Adrien Williams + 21

© Adrien Williams
© Adrien Williams

 This suburban home on Montreal’s south shore was built by the father of our client in the 1960’s. After over 50 years without having much work done, it was in need of some rejuvenation. The original house lacked natural light and had a series of closed rooms surrounding a central stair. 

Section
Section

The first move was to open the south facade with large glazed patio doors. Removing the original partitions lets the light penetrate deeply into the house. A new sculptural stair built of hot rolled steel, maple veneer, and frosted glass becomes the focal point of the house. The counter of the central island in the kitchen cantilevers 2.4 meters out from the cabinets becoming the dining table, uniting the preparation and eating spaces. Two pivoting glass doors close off the entry creating a winter vestibule. The immense stone fireplace was conserved and restored. It’s textured materiality contrasts with the purity of the new elements.

© Adrien Williams
© Adrien Williams

The exterior of the house was restored and repainted and the windows were replaced. A contemporary dormer was added to the roof of the house containing the two second floor bathrooms. The limited pallet of simple and bright materials unites this home. 

© Adrien Williams
© Adrien Williams

View the complete gallery

About this office
NatureHumaine
Office
Cite: "Closse Residence / NatureHumaine" 23 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/579747/closse-residence-naturehumaine/> ISSN 0719-8884