the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. The Ranch Mine
  6. 2014
  7. Link / The Ranch Mine

Link / The Ranch Mine

  • 01:00 - 22 December, 2014
Link / The Ranch Mine
Link / The Ranch Mine, © Jason + Anna Photography
© Jason + Anna Photography

© Jason + Anna Photography © Jason + Anna Photography © Jason + Anna Photography © Jason + Anna Photography + 24

  • Structural Engineer

    Broderick Engineering
  • MPE Engineer

    Sequoia Trail Engineers
  • Civil Engineer

    Prototype Drafting Services
  • General Contractor

    Boxwell Southwest
  • Developer

    Boxwell Southwest
  • More Specs Less Specs
© Jason + Anna Photography
© Jason + Anna Photography

“Link” is an infill house in the Historic Pierson Place neighborhood in uptown Phoenix, Arizona. The house is named "Link" as it was the last vacant parcel in the neighborhood, the missing link. The Ranch Mine, comprised of Cavin and Claire Costello, a young, national award winning husband and wife design team specializing in the design of modern homes in historic and mid-century neighborhoods in Arizona, was hired by Evan Boxwell of Boxwell Southwest to design a 2000 square foot, 3 bedroom, 2 bathroom spec house on this 8,500 square foot vacant lot constructed with standard developer grade materials in a unique, modern way. It was no easy task to design an affordable modern house in an historic neighborhood that would sell quickly, but “Link” was ultimately built for $138 a square foot and the developer accepted an offer just 2 weeks after the house was completed.

© Jason + Anna Photography
© Jason + Anna Photography

Since the house design had to go through The City of Phoenix Historic Preservation Office, the design process started by abstracting the common scale, form and massing of the original houses in the historic district into a modern interpretation. A majority of the houses in the historic neighborhood are single-story with a volume protruding to the street from a shaded living volume. This simple form led to the simple massing diagram for “Link,” a social open living box, and a box for the utility components of the home. The kitchen, which can be both, acts as the pivot between the spaces.

© Jason + Anna Photography
© Jason + Anna Photography

Most modern homes embrace opening up to nature or backyards, but often close up to the streetscape of their urban neighborhood. “Link” is designed as part of the urban fabric connecting it both to nature and its neighborhood, visually and physically. Sliding glass doors, 24 feet wide and 10 feet tall, enable the homeowner to open up the entire living space of the house, extending the living area outdoors to either the private backyard with a board-formed concrete fire pit, the social front porch with the board-formed concrete wall, or both. The living and dining area of the house, clad with walnut plywood, can essentially transform into an open air pavilion, ideal for entertaining in Phoenix. The house uses large overhangs to shade the glass doors from April through October, and those doors provide unbelievable cross ventilation to cool the house when the temperature drops during the desert nights. LED lighting, advanced framing construction, and only windows on the north and south help to keep this house incredibly energy efficient. The bedrooms, bathrooms, and storage areas of the house are located in the private, main volume of the house. The material palette, exposed concrete floors, quartz countertops, back painted glass backsplash, and walnut plywood, is very simple and designed to be low maintenance.

Floor Plan
Floor Plan

We started The Ranch Mine because we believe that we all hold a stake in the state of our cultural environment. Phoenix, like any other city, has a reputation, a calling card, some easy ways for people to identify it. For far too long the design and development community has been identified as beige, over run with sprawl and speculation, and littered with an obsession for anything perceived as standard or safe. This I.D. did not bring itself into existence. ‘Link’ is a break from the norm. It is a new direction for design and development in Phoenix. A future in which we honor the past, challenge the norm, and inspire the future.

© Jason + Anna Photography
© Jason + Anna Photography

View the complete gallery

About this office
The Ranch Mine
Office
Cite: "Link / The Ranch Mine" 22 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/579091/link-the-ranch-mine/> ISSN 0719-8884