the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurant
  4. China
  5. Pro-Form Architects
  6. 2012
  7. Waterfront Restaurant / Pro-Form Architects

Waterfront Restaurant / Pro-Form Architects

  • 01:00 - 18 December, 2014
Waterfront Restaurant / Pro-Form Architects
Waterfront Restaurant / Pro-Form Architects, © LV Hengzhong
© LV Hengzhong

© LV Hengzhong © LV Hengzhong © LV Hengzhong © LV Hengzhong + 25

  • Architects

  • Location

    2801 Hu Yi Gong Lu, Jiading Qu, Shanghai Shi, China
  • Architect in Charge

    WU Jing, LI Peng, HE Ru of Pro-Form Architects Limited
  • Area

    1500.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Structural and Service Engineer

    Shanghai Xian Dai Huagai Architectural Design Co Ltd
  • Client

    Jia Ding New Town Development Co ltd
  • Site Area

    2,500sqm approx
  • More Specs Less Specs
© LV Hengzhong
© LV Hengzhong

Text description provided by the architects. To build on this lakeside green-field inside a park, the architects opt to subdue the building and allow the landscape to prevail.

Floor Plan
Floor Plan

The essence is to literally lift-up the ‘green’ layer of the park and insert building functions underneath, by which means the public domain remains uninterrupted by private use. The spherical roof offers the park visitors a short-cut to the main bridge, and also a privilege venue overlooking the Lake, which has been, in real life, loved by the visitors. The photographers very often shoot panoramas of the Park from this point, and as a result, many of their photos look similar. In addition, those roof top flora-beds planted with various colours can make an interesting collage from the high-rise-living residents’ points of view.

© LV Hengzhong
© LV Hengzhong

While the building volume in particular the service area has a minimum exposure towards the main road, the customer area, the dining hall gains maximum visual contact with the Lake. Rather, the dining area resembles a ‘theatre’, except that the bigger, instead of the smaller, end is the ‘stage’, where the scene is ‘performing’ through a 30meter long full-height curvy window. The floor of the dining hall split into three levels linked by ramps and steps, surrounded by clustered boxes (private rooms) with one-sided view to the stalls (dining hall) and another side to the sunken patios planted with bamboo and paved with gravel.  To retain intimacy with the water, the lowest floor level is set 900mm above regional flood level. This area is bridged to an even lower platform standing in a reed pond, which is not only to be used as an outdoor dining area, but also the third exit and meeting point in times of emergency.

Section
Section

The management office is lifted to a mezzanine above the service counter. This room, under a tilted roof and cladded with standing-seam zinc panels, is perhaps the only statement made to the public attention – this is a commercial building after all. The kitchen and ancillary rooms are laid into the split-level basement, which is served through a service compound sunken from the street level and well hidden from the public attention. For this area, a footbridge is designed for evacuation, emergency and logistic access.

© LV Hengzhong
© LV Hengzhong

The division of roof top flora beds are not only based on visual requirement, but also on the pattern of reversed structural beams. This system was chosen to discourage suspended ceilings which could be an easy choice for the final user to cover up the normal dropping-down beams. The exposure of the heavy weight reinforced concrete slab enables passive-cooling with the aid of night-purge under stack effect, which is realised between the louver-shaded high-level ventilation tower and the low-level open-able panels of the huge window. The building envelope also features 800mm earth fill over XPS insulation on the roof and sandwich-type insulation between fair-faced in-situ concrete external walls.

Waterfront Restaurant / Pro-Form Architects, © LV Hengzhong
© LV Hengzhong

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Pro-Form Architects
Office
Cite: "Waterfront Restaurant / Pro-Form Architects" 18 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/578256/waterfront-restaurant-pro-form-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© LV Hengzhong

滨水餐厅/ Pro-Form建筑事务所