the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. United States
  5. Baldridge Architects
  6. 2013
  7. Baldridge Architects Office / Baldridge Architects

Baldridge Architects Office / Baldridge Architects

  • 01:00 - 19 December, 2014
Baldridge Architects Office / Baldridge Architects
Baldridge Architects Office / Baldridge Architects, © Casey Dunn
© Casey Dunn

© Casey Dunn © Casey Dunn © Casey Dunn © Casey Dunn + 16

© Casey Dunn
© Casey Dunn

Text description provided by the architects. This project is a small urban infill renovation located in Clarksville, the only mixed use neighborhood in Old West Austin, Texas. The structure serves as the offices for Baldridge Architects, a small architecture studio in Austin. The 1450 square foot renovation sits in an unassuming location amidst a parking lot along the principal two-lane commercial street the runs through Clarksville. Originally a concrete masonry unit warehouse glommed on to the neglected 1960s building of a television repair business, the reinvented structure serves not only as the firm’s home but also as a redirection from the “soft modern” instincts that prevail in Austin’s residential neighborhoods, and from the trendy surfaces that characterize its restaurants and commercial establishments.

© Casey Dunn
© Casey Dunn

The project is small, comprising accommodations for ten designers, a conference room, kitchenette, bathroom and a materials library and lounge. In response to the image-driven pastiche predominating Austin’s current design landscape, the designers worked with a limited palette and a circumscribed footprint. The result is a stark form clad in smooth white plaster, adorned only by the rhythm of its irregular expansion joints (chosen to incorporate and make sense of the various elevational data inherited form the adjoining TV repair building). A single 3’ by 12’ window/skylight, its glazing flush to the exterior plaster, marks the front façade, acting as dynamic living signage for the firm.

Floor Plan
Floor Plan

Below, a materials library and lounge are accessed through a separate door, accommodating the messier elements of the architectural practice.  A translucent awning covers the entries to the storage and to the rear entry of the adjoining business, allowing shelter from the elements and a space for its employees who often congregate beneath.  Enclosures fabricated from irregularly spaced painted steel tubes and expanded mesh separate the entry from the service core of the TV Repair and provide a space to organize, if not completely hide, its refuse.

© Casey Dunn
© Casey Dunn

The interior is rendered simply in white, accented with bold cumaru flooring and cantilevered mahogany shelves. Coordinated reveals and flush base detailing turn back into the 18” deep walls – the net result of the exterior uninsulated cmu structure – to create the subtle illusion that the walls float above a 4” datum. The compact and pragmatic layout, museum-smooth surfaces, coordinated alignments and silent detailing act as persuasive counterpoints to the square-footage and amenity driven instincts that often accompany architectural clients when they first consider their own projects.

Section
Section

The project was delivered with a limited budget and the members of the firm, which previously operated as a design-build concern, each contributed his or her skills to build the space. In its inauspicious context, the structure sits unapologetic and simple, precise but effortless, striking but obvious.

© Casey Dunn
© Casey Dunn

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Baldridge Architects
Office
Cite: "Baldridge Architects Office / Baldridge Architects" 19 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/577944/baldridge-architects-office-baldridge-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.