the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. TOFU
  6. 2014
  7. M-House / TOFU

M-House / TOFU

  • 01:00 - 17 December, 2014
M-House / TOFU
M-House / TOFU, © Stirling Elmendorf
© Stirling Elmendorf

© Stirling Elmendorf © Stirling Elmendorf © Stirling Elmendorf © Stirling Elmendorf + 22

© Stirling Elmendorf
© Stirling Elmendorf

Text description provided by the architects. This warehouse like residence in Ashiya city, Japan is designed by the design studio from Osaka, TOFU Architects. The site is located close to a national highway overpass connecting the cities of Kobe and Osaka. Due to large vehicles moving across the highway and a constant traffic volume throughout the day noise and vibration were two problems that the designers had to face when planning for the project. The architects decided to go for a steel frame construction where the living space rests on pilotis hence detaching it from the road below.

Section
Section

Also by increasing the size of the structural steel members more than the usual norm and a deep foundation the architects were able to realise a strong structure inside which one hardly feels the vibrations caused by vehicles moving on the road. Usually a house that is situated along or close to a highway with a high traffic volume isn’t desirable but by raising the living space on pilotis and controlling the vibrations caused by the movement of vehicles has given the clients a home with a view from the living area that is never boring as it constantly changing each second thanks to the close proximity of the national highway. Also the view of the Rokko mountain from the large window that spans two floors in the front façade is beautiful.

© Stirling Elmendorf
© Stirling Elmendorf

As far as the plan of the house is concerned it is simple and clear. The 2nd and 3rd floor box like living volume is raised on top of pilotis and this gives it a warehouse like appearance. Inside the architects have tried to reduce walls separating space as far as possible.  Since the entire living volume is raised on pilotis the first floor is used as a carport with a small vegetable garden as well. The café like 2nd floor is the primary living area from where one can enjoy the view outside. The 3rd floor houses the bedroom and the children’s room that is tied with a balcony connecting both rooms. The large window in the front that also spans across two floors results in the space feeling far more expansive that it actually is. The rooftop,  a place to watch fireworks in the summer and play with the kids is a nice space for relaxing.

© Stirling Elmendorf
© Stirling Elmendorf

View the complete gallery

Cite: "M-House / TOFU" 17 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/577761/m-house-tofu/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments