the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. Eilkhaneh / [SHIFT] Process Practice

Eilkhaneh / [SHIFT] Process Practice

  • 01:00 - 15 December, 2014
Eilkhaneh / [SHIFT] Process Practice
Eilkhaneh / [SHIFT] Process Practice, © Parham Taghioff
© Parham Taghioff

© Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff © Parham Taghioff + 35

  • Architects

  • Location

    Tehran, Tehran, Zaferaniyeh, Iran
  • Design Team

    Rambod Eilkhani-Nashid Nabian-Dorna Mesrzadeh
  • Area

    500.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

  • Design Associate

    Diba Dayani
  • Mechanical Consultant

    Ali Ghanizadeh
  • Electrical Consultant

    Ali Piltan
  • Constrouction

    [SHIFT] Process Practice,Abol-Ghasem Nabian
  • Construction Associates

    Hesamodin Raoufpanah,Alireza Ansari Amin
  • Presentation & Graphic

    Golnaz Jamshidi - Mohsen Khanmohamadi - Milica Milosevic - Mehrasa Chamani Heidari
  • More Specs Less Specs
© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Text description provided by the architects. Tribe House is our try in re-evaluating the lost values of Iranian domestic space. During the twentieth century, Iranians were rapidly modernized without actually understanding or going through the essential steps of modernity. Certain paradigms of domestic life was lost in this transition. In the capital, the city of Tehran, the city was rebuilt substantially in the span of a century. The two-story homes were substituted with four to five-story apartment buildings and urban life style was modified accordingly.

Eilkhaneh / [SHIFT] Process Practice, © Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Certain traditions in conception and erection of domestic space was lost in this process, including the connection of the house with the garden, and the intrinsic complexity of interior spaces that was the product of well-crafted sectional and planar connections.

Tribe House examines the possibility of designing for real homes within the framework of erecting an infill apartment.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

Tribe House is a four-story building that houses three residential units for members of one big family. The lot of the project meets an inner lot in the north that its street access is limited to a 1 meter wide alley along the western border of our project. In the east, the neighboring lot has a depth that is equal to the sum of the depth of our project’s lot and the northern neighbor. This means that the mass of the building in the eastern lot will never cover the eastern facade of our project. This is due to the zoning bylaw in Tehran that exacts a maximum buildable envelope of 60% of the depth of the lot plus 2 meters. Hence, our project ends up having 4 facades, whereas according to the zoning bylaws it is considered an infill!  In designing the Tribe House, we have tried to explore the potentials of such unique typology: an infill with four facades:

Floor Plan
Floor Plan

In the southern façade, the volumetric composition of a series of spatial pockets that are the result of localized extrusions and intrusions of the structural roof plates has created a series of connected balconies. Most of the interior spaces that are located at the southern part of the building look into these balconies laterally as opposed to opening up to the street. Theses connected balconies are envisioned as little green pockets. In parts of the southern façade, a semi-transparent and porous brick wall functions as a second skin. The brick shades are partially operable, allowing for transformation of the façade composition, in terms of access to view and natural light,  based on desires of the occupants.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

The northern façade is punched with a series of openings with installed flower boxes that creates a vegetated view for the inner lot in the north. This punched green wall is the only view that the residence of the inner lot have from the outside world. The punched northern façade also allows for ample natural light for the staircase of the building.

Section
Section

In the western façade and along the narrow access alley of the neighboring inner lot, a series of small holes offer the possibility of indirect access of the interior spaces to natural light for places that are located in deeper part of our project. Along the series of punched holes, an elongated gap allows for direct access of the staircase and the southern interior units to natural light. These openings are taking shape in constant negotiation with the limiting zoning bylaws.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

In the design of the southeastern corner of the project, a series of extrusions and protrusions, allow for lateral access of the interior to the somewhat prime view in the east, which is the view of one of the urban parks. Since the building is considered an infill and is not allowed to have openings in the east, the volumetric composition of the southeastern corner allows to get partial access to this view laterally.

Section
Section

In section, the project is a composition of continuous folded structural slabs as well as disconnected hanging surfaces. The sectional composition of the project allows of in-between spatial pockets and vertical surfaces to become partially inhabitable. In maximizing the inhabitable surfaces of the project and including the vertical architectural surfaces in the programing of the daily-life of the inhabitants, the western interior surface is designed as a composition of shelves that is produced based on exact dimensions of the day-to-day objects of the domestic life in its contemporary version. Some of the shelves are to house ordinary domestic appliances such as the TV set and the Stereo, while the others are to be used as work stations and even children’s bed.

© Parham Taghioff
© Parham Taghioff

In staircase, located in the northern part of the building enjoys ample natural light due to indirect accesses from northern and western sides. Hence, unlike many apartment buildings, in Tribe House the staircase is the social nucleus of the building where residents meet and greet. The interior space that are located in the northern part, look at this social space as well. 

Section
Section

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
[SHIFT] Process Practice
Office
Cite: "Eilkhaneh / [SHIFT] Process Practice" 15 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/577066/eilkhaneh-shift-process-practice/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments