the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. India
  5. S.P.A Design
  6. 2010
  7. Triburg Headquarters / S.P.A Design

Triburg Headquarters / S.P.A Design

  • 01:00 - 11 December, 2014
Triburg Headquarters / S.P.A Design
Triburg Headquarters / S.P.A Design, © Amit Pasrichha
© Amit Pasrichha

© Amit Pasrichha © Amit Pasrichha © Amit Pasrichha © Amit Pasrichha + 25

  • Design Team

    Stephane Paumier (Design Head), Krishnachandra Balakrishnan, Reena Mahajan, Shashank Jain, Cibi, Priyanka Singh, Chinmay Kumar Mohanta.
  • Structure

    Mahendra Raj Consultants
  • MEP

    ESCON consultants
  • More Specs Less Specs
© Amit Pasrichha
© Amit Pasrichha

Text description provided by the architects. The project aims at recreating the transparencies of the Adalaj stepwell and the terraces of the mythical hanging gardens of Babylone in a contemporary manner for an office building.

© Amit Pasrichha
© Amit Pasrichha

The footprint of the building consist of a snake like shape that creates four large courtyards  giving subdued light to the offices, adapted to the harsh climate of Delhi. The new structure is a Single Basement + GF + 1 to + 6 storeys, increasing gradually towards the back of the building upto a height of 30m.

© Amit Pasrichha
© Amit Pasrichha

The structure is of exposed Reinforced Cement Concrete using large span mushroom column with clay brick lining underneath, offering open space offices with 12 ft high vaulted ceilings.  The arched facades are overlooking enclosed garden and courtyards with different types of landscapes, from water bodies to desert and jungle, keeping the vistas protected from neighboring developments.

© Amit Pasrichha
© Amit Pasrichha

The project makes use extensively natural clay bricks for outside paving, walls and vaulted ceilings, giving the precint a warm charactere and a deep sense of craftmanship. The terraces are covered with hanging gardens to protect the structure from direct heat and provide with greens at all levels. The last floors are fitted with skylights to take full advantage of the natural light. The South East, South West and West facades will be equipped with terracotta louvers to modulate the light in the offices and lobby.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The innovative use of structural exposed concrete in the mushroom columns is combined with the vaulted brick ceilings. The mushoom shape of one column is meeting the next in continuity, creating a continuous labyrinth of arches and vaults troughout the project, creating a very pleasant work environment.

© Amit Pasrichha
© Amit Pasrichha

The use of exposed RCC and brick vaults as a visible structure

The design decision to use RCC with bricks and display the structure was taken at an early stage of design to achieve a sense of craft in a commercial building. The client, being a sourcing agency for garments, had a deep requirement that craft used in garment should be reflected in the making of his headquarters. Moving away from mundane skin deep appearance of corporate buildings, the project aims at an Indian contemporary aesthetic, blending traditional material like brick with a highly skilled exposed concrete repetitive structural frame work.

Section AA
Section AA

The repetitiveness of the structure allows efficient basement parking and modularity of the open space offices. The cores at corners provides strong earthquake resistance in lateral loads and ensure the vertical life line of the building with fire staircases, lifts, services and fire fighting system.  The structural system consists of a regular 8MX 8M frame of RCC mushrooms columns. The regularly curved ceilings are touching each other at the key and create continuous vaulted ceilings. The thickness varies from 80 CM at the column to 20 CM at the key.

© Amit Pasrichha
© Amit Pasrichha

The space is clearly divided between strips of circulation, closed offices and meeting rooms fitted with false ceiling for hiding the air-conditioning ducts and open space offices of with exposed brick vaulted ceilings. The reception lobby has a double vaulted ceiling otherwise called “Bengali vault”. The building has also a minimum number of expansion joints between the 6 story block and the 4 story block.  The 45 CM X 45 CM columns and vaulted edge beam are expressed on the façade as structural elements. The entire RCC structure is 2 Hours fire rated.

© Amit Pasrichha
© Amit Pasrichha

Methodology of construction:

To achieve this level of craftsmanship in structural expression requires a very specific methodology of construction at every stage. The architects had to involve themselves far beyond a normal scope in the design of the curved metal shuttering and the entire process of execution. The design was tested on difference full scale mock up prepared by the contractor. The quality of the shuttering, reinforcement, the quality of the concrete and bricks was thoroughly experimented and monitored to achieve the required performance and aesthetics.

Detail 2
Detail 2

The brick tiles are lay up on the metal shuttering and put in place by pvc spacers, then covered with a minimal RCC screed. The reinforcement are then put in place and the full RCC mushroom is casted at once. When de-shuttering happens the brick tiles are cleaned from slurry and exposed with silicon protection. They are acting as dead shuttering material and finished. The modularity of the plans and sections creates a labyrinth like maze of vaulted ceilings visible at all levels.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
S.P.A Design
Office
Cite: "Triburg Headquarters / S.P.A Design" 11 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/576334/triburg-headquarters-s-p-a-design/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Amit Pasrichha

Triburg Headquarters / S.P.A Design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.