the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. South Africa
  5. SAOTA
  6. 2010
  7. Silver Bay / SAOTA

Silver Bay / SAOTA

  • 01:00 - 8 December, 2014
Silver Bay / SAOTA
Silver Bay / SAOTA, © Adam Letch
© Adam Letch

© Adam Letch © Adam Letch © Enda Cavanagh © Adam Letch + 16

© Adam Letch
© Adam Letch

Text description provided by the architects. The site is positioned at Shelley Point on the West Coast Peninsula Uniquely for the West Coast, the site faces East over the bay looking towards the mountains behind the small Swartland town of Aurora.

© Adam Letch
© Adam Letch

The design is largely formed by three contextual conditions. The first is the elevated entrance which placed the living spaces on the upper level and the bedrooms and playroom on the lower level. This decision allowed the living spaces to maximise the views of the bay and to see the water’s edge. The second issue is the prevailing South-Easterly wind. The challenge here is that the views are in this direction and a large set of glazed sliding doors allows the maximum view. The third major issue is the sun on the North side. The response to this and to the South-Easterly wind was to position the pool in a courtyard on the Northern face that captures sun for the house and also creates a wind free outdoor space that can be enjoyed year round regardless of the wind.

© Adam Letch
© Adam Letch

The upper floor has been conceptualised as a single space holding the pool courtyard, an elevated entrance hall, a kitchen with a large table and a dining and living space on the East edge. The L-shaped space is broken up by level changes which create distinctly different spaces. A conical flue made from Corten steel forms a visual element around which the spaces pivot, the rusted surface reflecting the coastal environment.

Basament Floor Plan
Basament Floor Plan

The thatched roof is supported on a perimeter I-beam. The timber tie beams of the thatched roof are replaced by steel tie rods that allow the open volume of the roof to form the top of the space, the woven thatching grass and the latter forming a counterpoint to the granite floors.

© Adam Letch
© Adam Letch

A curved Corten ‘hat’ sits over the braai flue and watches over the pool courtyard, a playful companion for the Corten cone that sits on the other side of the courtyard. The North face of the courtyard is formed by a timber wall. On the lower level, the off-shutter concrete slabs form the ceiling. The slabs retain rust marks from the steel that was laid in the slab and the chalk markings of the contractor.

© Adam Letch
© Adam Letch

The simple cellular bedrooms have a serrated façade that allows for corner glazing to maximise views. The curtain track was cast into the slab with a radiused corner that creates a cave-like space at night when the curtains are closed. Simple glass walls separate the en-suites from the bedrooms, allowing the two spaces to share a larger volume. The stair connecting the two levels is also made from I-beams with 75mm thick Eucalyptus planks forming the treads.

© Enda Cavanagh
© Enda Cavanagh

A holiday home for a young family that could be enjoyed by an extended circle of friends and family - an internal environment that maximises the view.

© Enda Cavanagh
© Enda Cavanagh

View the complete gallery

About this office
SAOTA
Office
Cite: "Silver Bay / SAOTA" 08 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/574741/silver-bay-saota/> ISSN 0719-8884
© Adam Letch

南非银湾别墅 / SAOTA