the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Wellbeing
  4. Portugal
  5. Correia/Ragazzi Arquitectos
  6. 2013
  7. Hair Salon / CorreiaRagazzi arquitectos

Hair Salon / CorreiaRagazzi arquitectos

  • 01:00 - 19 December, 2014
Hair Salon / CorreiaRagazzi arquitectos
Hair Salon / CorreiaRagazzi arquitectos, © Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

© Luís Ferreira Alves © Luís Ferreira Alves © Luís Ferreira Alves © Luís Ferreira Alves + 35

  • Collaborators

    Francesca Gramegna, Rita Breda
  • Entrepreneur

    Elsa Oliveira
  • Construction

    Almeidas & Magalhães, Lda
  • Site Area

    110m2
  • More Specs Less Specs
© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

Text description provided by the architects. The challenge we were given was ambitious, to transform an interior space, deep, with no particular interesting spatial characteristics and clear damages caused by infiltrations, into a hair salon that should be bright, contemporary and truly distinctive form the usual hair salon spaces; the client intended the space to be provided with an environment such as a living room, unique and cozy.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

Having this in mind and an open floor space to start with, we’ve created the needed compartiments using plasterboard partitions or light colour wood panels, a warm material. We’ve also resorted to the use of mirrors not only for the obvious reasons associated with the function of a space of this nature, but as promoters of greater luminosity and spaciousness, given the not so generous areas. We’ve opted for a clear and simple solution, intensifying its particular interest on the quality and spatial confugiration also driven by the proposed materials and artificial lightning which seeks to enphasize the poor natural light, as well as by the unusual choice of flooring that gives the space unity and texture. It's the game of ceiling heights that distinguishes the different spaces.

Floor Plan
Floor Plan

The access to the hair salon is made at the front of the store, a small area to receive the clients, therefore, it only has a counter, a bookshelf for administrative material and a closet for customer’s coats and belongings. Hence one is led to the private area through a low ceiling corridor defined by a mirrored wall and, on the opposite side, wood panels that hide the areas of most privacy such as the bathroom and the room for treatments, which includes a shower. At the end of the corridor one finds the manicure/pedicure area defined by the introduction of the only freestanding element, a translucent paper screen that works as a giant lamp.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

The artistic area is defined by the long suspended unit on the mirrored wall and upholstered chairs with wooden legs, which summon the domestic space. The more reserved area is for the washing, at the end of the space, defined by its technical equipment and two side cabinets plus a lower one at the back, with a glass panel on top to receive natural zenital light.

Section
Section

Another private area was defined allowing a secondary employee’s access with a resting area and dressing room.

© Luís Ferreira Alves
© Luís Ferreira Alves

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hair Salon / CorreiaRagazzi arquitectos" 19 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/573457/hair-salon-correiaragazzi-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.