the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Educational Architecture
  4. Morocco
  5. MAMOTH
  6. 2014
  7. Preschool of Aknaibich / BC architects + MAMOTH

Preschool of Aknaibich / BC architects + MAMOTH

  • 01:00 - 30 November, 2014
Preschool of Aknaibich / BC architects + MAMOTH
Preschool of Aknaibich / BC architects  + MAMOTH, © Frank Stabel
© Frank Stabel

© Frank Stabel © Frank Stabel © Frank Stabel © Thomas Joos + 34

  • Local material consultancy

    BC studies, MAMOTH
  • Community participation and organisation

    BC studies, MAMOTH and the foundation Goodplanet
  • Collaborators

    Frank Stabel, Thomas Joos, Alina Negru, Carole Fournier and Elisabetta Carnevale
  • Financial support

    Private funds managed by the foundation Goodplanet
  • Budget

    25 000 €
  • More Specs Less Specs

Text description provided by the architects. The preschool of Aknaibich is only 1 classroom, nevertheless a holistic architectural design, incorporating community dynamics, bioclimatics and a new vernacular style.

© Frank Stabel
© Frank Stabel

Aknaibich is a town in transition: the eastern old town is made of earthen constructions, sinusoid roads and narrow alleys, while the western part exists of modern, plot-based concrete houses built by rural-urban emigrants. In need of educational infrastructure, Goodplanet foundation presided by French photograher Yann-Arthus Bertrand aims to install a preschool with bioclimatic functioning, as an extension to the existing concrete school building in the modern part of town.

Section
Section

After a workshop with the Aknaibich community, it was seen fit to be inspired by the old town, and hence to create a dialogue with the existing modern school infrastructure. It's style could be called a new vernacular, inspired on local typologies, materials and techniques, while at the same time having a contemporary look, performant bio-climatic functioning and earthquake proof design.

© Kristel Pelliet
© Kristel Pelliet

The preschool of Aknaibich has traditionally inclined foundations of locally sourced nature stone, with adobe walls, a wood-and-earth flat roof and rammed earth enclosure walls. The exterior finishing is done with a "tamelass" render, a mix of 2 earths, straw and sand, while the interior finishing is made of polished "nouss-nouss", a "half-half" of earth and gypsum to create a breathable interior plaster which diffuses indirect sunlight.

Floor Plan
Floor Plan

The east and west façades which have harsh low-sun impacts are doubled-up with a cavity wall for insulation, while the south façade has deep, small windows and a big thermal mass, making the building cool during the day, but warmer through the night until the morning. The north façade has been maximally opened up with glass doors to allow indirect sunlight to enter the room.

© Frank Stabel
© Frank Stabel

The classroom links to the playground just outside, which can be read as the playground for the smaller ones (3-6 years) as opposed to the bigger courtyard serving the rest of the school students. This playground has a pergola with playing and sitting infrastructure, which can be used as an external classroom for storytelling and other activities.

© Frank Stabel
© Frank Stabel

As a site implementation, the preschool borders the school plot, hence defining the site without the explicit use of compound walls. It is neatly located in between three existing argan trees, which are important to preserve in the quite deforestated new part of town. By following the grid-like layout of the existing school rooms, the Preschool of Aknaibich creates an interesting juxtaposition of the 'new vernacular' next to the 'existing modern', maybe inspiring the way forward for future constructions within the community of Aknaibich.

Exploded Axonometric 1
Exploded Axonometric 1

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Preschool of Aknaibich / BC architects + MAMOTH" 30 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/572207/preschool-of-aknaibich-bc-architects-mamoth/> ISSN 0719-8884
© Frank Stabel

Aknaibich的新乡土幼儿园 / BC architects + MAMOTH