the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. University
  4. Spain
  5. Canvas Arquitectos
  6. 2014
  7. University Campus and Science-Technology Park / CANVAS Arquitectos

University Campus and Science-Technology Park / CANVAS Arquitectos

  • 00:00 - 2 December, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
University Campus and Science-Technology Park / CANVAS Arquitectos
University Campus and Science-Technology Park / CANVAS Arquitectos, Courtesy of CANVAS Arquitectos
Courtesy of CANVAS Arquitectos

Courtesy of CANVAS Arquitectos Courtesy of CANVAS Arquitectos Courtesy of CANVAS Arquitectos Courtesy of CANVAS Arquitectos + 11

  • Architects

  • Location

    23700 Linares, Jaén, Spain
  • Project Architects

    Juan Vicente y Pablo Núñez, Eduardo Duro
  • Project Area

    14627.0 m2
  • Project Year

    2014
  • Collaborators

    José Riesco Urrejola, Francisca Rivera Palma, Íñigo Pericacho Sánchez, Jesús Domínguez Miñambres, Carmen Figueiras Lorenzo y Marta González Antón
  • Collaborating Technical Architects

    Andrés García Pinto
  • More Specs Less Specs
Courtesy of CANVAS Arquitectos
Courtesy of CANVAS Arquitectos

Text description provided by the architects. Redefining an important center of a city like Linares from a new university model that links companies to education is a unique challenge. The new university district has a unique opportunity to define an urban structure that reinforces the urban identity and simultaneously creates a relationship structure that integrates the university program with that of industrial research.

First Floor Plan
First Floor Plan

The new campus has a clear geometry that allows for the logical layout of buildings and infrastructures, but at the same time the layout is open and firmly involved with the territory, sensible to the landscape and its topography, as well as to the mining and industrial condition of the city of Linares. This idea of descent and discovery occurs throughout the intervention. 

Courtesy of CANVAS Arquitectos
Courtesy of CANVAS Arquitectos

The project is on a plot on a hillside next to the southern city ring. The terrain is characterized by a trough running through the site diagonally, east-west. The project takes this direction as the main axis of development, proposing an increase from the diagonal space toward the perimeter.

Courtesy of CANVAS Arquitectos
Courtesy of CANVAS Arquitectos

For reasons of economic, constructive and program logic, the Linares Technological and Scientific Campus is divided into two areas. This division is made tangible in the layout and defines the first phase of the university buildings. The next phase comprises the research and technological development buildings related to business.

Section
Section

The entire area is pedestrianized. This is achieved by creating a perimeter trench that houses and hides the presence of the large parking area, with entrances well articulated with the streets and roads of the Campus.

Courtesy of CANVAS Arquitectos
Courtesy of CANVAS Arquitectos

Each building has a precise identity that specifically addresses its program, but also a strong conceptualization. Thus, the laboratories and the departmental building respond to a double idea, a highly articulated base as a cellular network that is articulated with courtyards at different scales and a number of small pieces that are arranged on the green roof, creating a hanging garden setting that establishes a relationship of the landscape with all of the surrounding geography.

Second Floor Plan
Second Floor Plan

Courtyards and green roofs have addressed well the climatic conditions and defined new relationship systems; we believe that their reformulation is especially timely in a university environment that is established as a true urban foundation.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "University Campus and Science-Technology Park / CANVAS Arquitectos" [Campus Universitario y Parque Científico-Tecnológico / CANVAS Arquitectos] 02 Dec 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/571604/university-campus-and-science-technology-park-canvas-arquitectos/> ISSN 0719-8884