the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Spain
  5. BUJ+COLÓN Arquitectos
  6. 2014
  7. Plywood Trio Apartment in Madrid / BUJ+COLÓN Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Plywood Trio Apartment in Madrid / BUJ+COLÓN Arquitectos

  • 01:00 - 15 December, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Plywood Trio Apartment in Madrid / BUJ+COLÓN Arquitectos
 Plywood Trio Apartment in Madrid / BUJ+COLÓN Arquitectos, © Elena Almagro
© Elena Almagro

© Elena Almagro  © Elena Almagro  © Elena Almagro  © Elena Almagro  + 25

  • Architects

  • Location

    Calle de las Huertas, 28914 Leganés, Madrid, Spain
  • Framing

    La Carpintería, Madrid.
  • Project Year

    2014
© Elena Almagro
© Elena Almagro

Text description provided by the architects. The apartment is organized through the insertion of three wood furniture-elements that work as filters between the different programs of the house: the living-dining room, the kitchen, the bathroom, the bedroom and the dressing room. These elements condense the accesses, the storage, and the light entrance of the programs. This way, they work as elements the serve the spaces they lead to. 

Plan
Plan

With this operation, we seek to keep the space where life takes place in the home as clean, transparent and flexible as possible. The three wood pieces are slightly offset forward with respect to the existing walls of the house, becoming visible as independent and freestanding furniture. The furniture-elements are made of plywood, providing warmth to the interior space and allowing to design the smallest scale, contributing a more human character to the domestic space.

© Elena Almagro
© Elena Almagro

The first wood furniture-element is made of a staircase that leads to the main bedroom. This element separates, at the same time, the guest bedroom from the living room and allows the light coming in from the skylights to descend to the lower level. Under the landing of the staircase is the filter space to the guest bedroom, while the window defined by the interior courtyard of the building is added, allowing light to bathe this semi-hidden area. This part solves the bedroom closet under the second flight of the same staircase. Under the first, blankets, slippers, magazines and other living room devices are stored.

Plan
Plan

This staircase element becomes a desk when it reaches the top floor. The second element of plywood is a counter open to the dining room with the kitchen storage cabinets underneath. The third furniture-element is a wooden box that includes the bathroom door and a closet with the household cleaning items. This piece incorporates at the top a big opening that allows light to enter the bathroom.

Rendering
Rendering

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: " Plywood Trio Apartment in Madrid / BUJ+COLÓN Arquitectos" [ Apartamento Plywood Trio en Madrid / BUJ+COLÓN Arquitectos] 15 Dec 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/571486/plywood-trio-apartment-in-madrid-buj-colon-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.