the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Spain
  5. Redondo y Trujillo Arquitectos
  6. 2012
  7. Baza Municipal Library / Redondo y Trujillo Arquitectos

Baza Municipal Library / Redondo y Trujillo Arquitectos

  • 01:00 - 12 December, 2014
  • Translated by Lorena Quintana
Baza Municipal Library / Redondo y Trujillo Arquitectos
Baza Municipal Library / Redondo y Trujillo Arquitectos, © Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla

© Javier Callejas Sevilla © Javier Callejas Sevilla © Javier Callejas Sevilla © Javier Callejas Sevilla + 26

  • Architects

  • Location

    Calle Casicas, 18800 Baza, Granada, Spain
  • Project Architects

    Antonio Redondo Fernández y Antonio J. Trujillo Miranda
  • Project Area

    3183.0 m2
  • Project Year

    2012
  • Collaborator

    Andrés Espinosa Perea
  • Technical Architects

    Jesús Peña Collados y José F. Vallejo Caparrós
  • Structures

    Miguel Ángel Jiménez Dengra
  • Construction

    Construcciones Rodavargas sl
  • More Specs Less Specs
© Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla

Text description provided by the architects. The building is located on the southern edge of the historic town of Baza (Granada), in an irregular plot within an undeveloped urban area which will house an expansion of the municipality. This quality of the site as a boundary between ancient and contemporary city, has greatly marked the form of the building as a modern bastion or wall that intentionally marks this condition. On the other hand, the need to introduce into the building two compatible but independent programs, that is, a library and UNED (headquarters of the National University of Distance Education), and a steep slope in the plot, largely condition the building.

© Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla

In response to these two programs, we propose a great stone platform on two floors housing the UNED program, that solves the drop between the end points of the path of the new project. On this platform, the library stands as a volume conditioned by its orientation, which opens its views to the old city. Between this building and the historic city is an urban landscaped void that functions as a "cushion" of this transition, which generates an appropriate visual and acoustic environment for the reading rooms that open to it.

Plan
Plan

The ground floor of the library has a strong public character and is configured as an open space of localities laid out in a seemingly arbitrary manner, that house the public uses such as periodicals, children's room, or reading club. The upper floors, organized by the foyer with the central spiral staircase, have open spaces sorted according to the distribution of furniture, while the light generated by the constructive specificity of the facades clearly organizes the space into reading areas and storage rooms. In this sense the north facade is constructed with a glass skin that leads to reading spaces, while the southern facade, built like a thick perforated white wall that functions as a brise soleil to allow the entry of conditioned light, marks the consultation and storage spaces.

© Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla

These facades, sensitive to orientation, views, and constructively opposing, generate a feeling of greatly uniform light in all areas of the library reading rooms.

© Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Redondo y Trujillo Arquitectos
Office
Cite: "Baza Municipal Library / Redondo y Trujillo Arquitectos" [Biblioteca Municipal de Baza / Redondo y Trujillo Arquitectos] 12 Dec 2014. ArchDaily. (Trans. Quintana, Lorena) Accessed . <https://www.archdaily.com/571417/baza-municipal-library-redondo-y-trujillo-arquitectos/> ISSN 0719-8884