We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

CR House / CoA Arquitectura

CR House / CoA Arquitectura

© Francisco Gutiérrez Peregrina / Fábrica de arquitectura© Francisco Gutiérrez Peregrina / Fábrica de arquitectura© Francisco Gutiérrez Peregrina / Fábrica de arquitectura© Francisco Gutiérrez Peregrina / Fábrica de arquitectura+ 23

Zapopan, Mexico
  • Project Team:Francisco Gutiérrez Peregrina (CoA arquitectura), Álvaro Gutiérrez García-Parra (PAAC), Diego Torres Guízar (TAAB)
  • Construction:CoA arquitectura, Diego Torres Guízar (TAAB)
  • Collaborators:Raúl Miranda, Saraí Chávez, Andrea Costales, Alberto Avilés, Juanluís Ulate
  • Año Construcción:2013-2014
  • City:Zapopan
  • Country:Mexico
More SpecsLess Specs
© Francisco Gutiérrez Peregrina / Fábrica de arquitectura
© Francisco Gutiérrez Peregrina / Fábrica de arquitectura

Text description provided by the architects. The house has a closed facade, as it turns inwards.

It is set in an L-shaped scheme, separating the main volume into the social area, main bedroom, and services, and the secondary volume into the cars, a studio and two bedrooms.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

We take advantage of the existing slope to set the garage half-buried, and to generate different levels between the two levels.

The main volume is designed with a spatial sequence that leads at first from the curbside to a portico entrance, separating the social area through a vegetated courtyard and a window.

© Francisco Gutiérrez Peregrina / Fábrica de arquitectura
© Francisco Gutiérrez Peregrina / Fábrica de arquitectura

The gap between the volumes, enclosed by an iron and glass lattice, houses the main staircase and introduces natural light to the central hall.

The materiality provides a structural clarity to the house: a pair of volumes perched on a plinth and exposed concrete walls, one of which continuous as a ribbon beyond the space of the living room to confine the courtyard garden at the center and serve as a background to the terrace.

Sección 1-1
Sección 1-1

Basement Floor PlanGround Floor PlanUpper Floor PlanSección 2-2+ 23

The volumes are predominantly closed and only perforated to allow both views as well as light entries, sifted through intermediate spaces, thus looking for a plastic expressiveness, intimacy of interior spaces, and sunlight protection.

© Francisco Gutiérrez Peregrina / Fábrica de arquitectura
© Francisco Gutiérrez Peregrina / Fábrica de arquitectura

© Francisco Gutiérrez Peregrina / Fábrica de arquitectura© Francisco Gutiérrez Peregrina / Fábrica de arquitectura© Francisco Gutiérrez Peregrina / Fábrica de arquitectura© Francisco Gutiérrez Peregrina / Fábrica de arquitectura+ 23

At all times, we seek a great presence for the warmth of the wood, in contrast the rest of the materials, cladding the interior surfaces of the volumes where they were excavated.

Sección 2-2
Sección 2-2

The terrace is located in contrast to the living-dining room, structured simply in consonance with the house.

The vegetation is a fundamental part of the project, generating diverse atmospheres in each of the spaces, and achieving its greatest splendor in the main space: the courtyard garden.

© Francisco Gutiérrez Peregrina / Fábrica de arquitectura
© Francisco Gutiérrez Peregrina / Fábrica de arquitectura

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "CR House / CoA Arquitectura" [Casa CR / CoA Arquitectura] 26 Nov 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/570947/cr-house-coa-arquitectura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.