New building Drehmo Wenden / wurm + wurm

New building Drehmo Wenden / wurm + wurm

New building Drehmo Wenden / wurm + wurm - Windows, Facade, Glass, Handrail, DeckNew building Drehmo Wenden / wurm + wurm - Image 3 of 35New building Drehmo Wenden / wurm + wurm - HandrailNew building Drehmo Wenden / wurm + wurm - Windows, Stairs, Facade, HandrailNew building Drehmo Wenden / wurm + wurm - More Images+ 30

  • Architects: wurm + wurm
  • Area Area of this architecture project Area :  5370
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2013
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  RODECA GMBH
  • Support Structure Planning, Constructional Engineer, Interior Design : wurm + wurm architekten ingenieure GmbH, Bühl
  • Client : Drehmo GmbH
  • Site Area : 14570m²
  • Total Floor Area : 7500m²
  • City : Wenden
  • Country : Germany
More SpecsLess Specs
New building Drehmo Wenden / wurm + wurm - Image 3 of 35
© Ester Havlova, Walter Fogel

“Form follows site”

In Wenden, the southernmost town of the german region of Sauerland electromechanical actuators for water management, the power plant sector and the oil and gas industry are manufactured.

New building Drehmo Wenden / wurm + wurm - Image 10 of 35
© Ester Havlova, Walter Fogel

The special cut of the new building of the Drehmo GmbH is owed the topographical situation in this region. The moving landscape caused the terracing of the landscape and produces irregularly shaped lot. The unusual floor plan, generated by this contour, and the hillside situation with a view over the valley determine the character and exceptional styling.

New building Drehmo Wenden / wurm + wurm - Lighting, Table, Glass
© Ester Havlova, Walter Fogel

The basic arrangement consists of the assembly hall with the affiliated areas of the loading bay and an automatic shelf storage. The two-story administrative wing situated in front of the assembly hall forms with this an entrance situation. The basement accommodates staff rooms and the canteen, which is naturally lit via a courtyard and expands into this free area with glazing from floor to ceiling.

Floor Plan

The roof with an oversized, band-like Attica spans the entire complex. This band is different in height, as it flows to the building around. The homogeneous materiality of the attic, roof soffits, columns and parts of the wall covering, using lighter aluminum expanded metal panels, the corporeal of construction is emphasized. Constructively effective struts inclined tension between the individual levels or to ground, forming a kind of contemporary framework, it acts like a muscle, supporting and shaping at the same time. A bright expanded metal, even in details processed accurately, draws sharp the contours and ridges.

New building Drehmo Wenden / wurm + wurm - Glass, Handrail
© Ester Havlova, Walter Fogel

Inside contrast light wooden floors with large exposed concrete surfaces. Spacious air spaces and the two-story atrium enable always new, surprising perspectives. Slanted concrete columns, already nested in itself, create dynamic images in the overlay.

New building Drehmo Wenden / wurm + wurm - Facade
© Ester Havlova, Walter Fogel

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Wenden, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "New building Drehmo Wenden / wurm + wurm" 14 Dec 2014. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/570255/new-building-drehmo-wenden-wurm-wurm> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.